Κόσμος

Ζόραν Ζάεφ: «Το βέτο της Βουλγαρίας δεν θα καθυστερήσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις»

Ζόραν Ζάεφ: «Το βέτο της Βουλγαρίας δεν θα καθυστερήσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις»
Ζόραν Ζάεφ: «Ανεύθυνο και γεωστρατηγικό σφάλμα» χαρακτήρισε το βέτο της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Στους συμπολίτες του, μέσω διαγγέλματος, απευθύνθηκε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Σε αυτό έριξε τα βέλη του προς τη Βουλγαρία χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο και σοβαρό γεωστρατηγικό σφάλμα» το βέτο που άσκησε η Σόφια στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρα του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζάεφ ανέφερε επίσης, ότι «η Βουλγαρία έθεσε βέτο, παραβίασε τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας και Φιλίας -μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2017- και στάθηκε έτσι εμπόδιο στο δρόμο της ευρωπαϊκής μας ένταξης, για την οποία οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι εκπληρώνουμε πλήρως τις προϋποθέσεις».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η θέση της Βουλγαρίας είναι εντελώς ανορθολογική και απαξιωτική για τον λαό της χώρας του.

Ο Ζόραν Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «αρνείται να διαπραγματευτεί πράγματα που δεν θα έπρεπε ούτε να συζητιούνται» και πρόσθεσε: «Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ναι, αλλά όχι με κόστος την αναθεώρηση της μακεδονικής ταυτότητας. Όχι υπό προϋποθέσεις τις οποίες τώρα επιβάλλει η Βουλγαρία. Λέμε «ναι» στην Ευρώπη, αλλά λέμε «όχι» στον εκβιασμό του μακεδονικού λαού».

Επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη Γερμανία για τις προσπάθειες που κατέβαλε προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Δυστυχώς η διαδικασία της διεύρυνσης ως στρατηγικός στόχος της ΕΕ σταμάτησε από τη Βουλγαρία κάτι που αποτελεί ανεύθυνο και σοβαρό γεωστρατηγικό σφάλμα, για το οποίο «είναι καλό που οι διεθνείς φίλοι μας και οι σύμμαχοι δεν σιωπούν» είπε και τόνισε πως η Βόρεια Μακεδονία παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση λύσης με τη γειτονική Βουλγαρία.

«Δεν θα επιτρέψουμε το βέτο της Βουλγαρίας να καθυστερήσει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, δεν κατόρθωσε να υιοθετήσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο (που σηματοδοτεί την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) για τη Βόρεια Μακεδονία), καθώς η Βουλγαρία άσκησε βέτο σε μία τέτοια προσπάθεια. Ως εκ τούτου, το θέμα αυτό μάλλον δεν θα τεθεί καν προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται και η Βόρεια Μακεδονία δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εντός του Δεκεμβρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments