Οικονομία

Επίδομα 800 ευρώ: Γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι δεν είδαν το ποσό στον λογαριασμό τους

Επίδομα 800 ευρώ: Γιατί χιλιάδες εργαζόμενοι δεν είδαν το ποσό στον λογαριασμό τους
Επίδομα 800 ευρώ: Χθες 11 Δεκεμβρίου ήταν η μέρα που οι εργαζόμενοι σε αναστολή είδαν στον λογαριασμό τους το ποσό της αποζημίωσης για τον μήνα Νοέμβριο. Ωστόσο σχεδόν 25.000 δεν έλαβαν το επίδομα.

Η κρατική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή τον Νοέμβριο εμφανίστηκε χθες στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Συνολικά οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή είναι 445.500. Από αυτούς οι 23.866 δεν είδαν το ποσό στον λογαριασμό τους.

Οι λόγοι, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open TV, είναι τρεις:

  • Διατραπεζικές συναλλαγές: Τα χρήματα μπορεί να φανούν ακόμα και μια ημέρα μετά λόγω των τραπεζικών συστημάτων
  • Λάθη στις δηλώσεις: Παραλείψεις και λάθη στις δηλώσεις αναστολής συμβάσεων στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», είτε από εργαζόμενο, είτε από εργοδότη
  • Ενεργή δεύτερη απασχόληση: Το σύστημα «διαβάζει» τη δήλωση αναστολής, αλλά και ενεργή απασχόληση σε άλλο εργοδότη

Στην τελευταία περίπτωση, η ΕΡΓΑΝΗ θα πρέπει να υπολογίσει αν στον εργοδότη που έχει θέσει σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας είναι το 50% και άνω των ωρών εργασίας του εργαζόμενου. Σε αυτή την περίπτωση θα δικαιούται το επίδομα και θα καταβληθεί σε επόμενες πληρωμές. Στις περιπτώσεις λαθών, είτε μη δήλωσης IBAN είτε λάθος στοιχείων, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μπουν στο σύστημα και να ελέγξουν αν όλα είναι σωστά και να κάνουν διορθώσεις. Ομοίως και οι εργοδότες σε περίπτωση λάθους από δικής τους πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή 23.866 εργαζόμενοι που έχουν βγει σε αναστολή, περίμεναν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους αλλά δεν τα είδαν και καλούνται να ελέγξουν αν όλα έγιναν σωστά.

Εξετάζονται οι περιπτώσεις με πολλαπλή πλήρη απασχόληση

Πάντως, το συνολικό ποσό καταβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 251.668 εκατ. ευρώ και αφορά σε 445.365 δικαιούχους, ενώ με την καταβολή αυτή το συνολικό ποσό για τις αναστολές Νοεμβρίου ανέρχεται σε 439.975 εκατ. ευρώ και αφορά σε 674.871 εργαζόμενους. Στις παραπάνω πληρωμές συμπεριλαμβάνονται και 14.736 περιπτώσεις υποβολών, που αφορούν ορθές επαναλήψεις δηλώσεων εργοδοτών (επανυποβολές δηλώσεων, διορθώσεις και συμπληρωματικές δηλώσεις).

Τέλος, επανεξετάζεται το καθεστώς 9.602 εργαζομένων που εμφανίζονται στο σύστημα με πολλαπλή πλήρη απασχόληση, προκειμένου να ελεγχθεί εάν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης.

«Οφείλω να ευχαριστήσω το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου Εργασίας και του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», που όλο αυτό το διάστημα κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να καλυφθεί με συνέπεια και ταχύτητα κάθε εργαζόμενος και επιχείρηση. Επίσης, να ευχαριστήσω το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με τους χιλιάδες οικονομολόγους-λογιστές για την πολύτιμη συνεργασία και τη συμβολή τους σε αυτή την εθνική προσπάθεια» έχει πει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας ότι:

«Η κυβέρνησή μας αποδεικνύει συνεχώς την αποτελεσματική και υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης για την προστασία των ανέργων, των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και το μήνα Νοέμβριο, το καινοτόμο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» έχει καταβάλει πληρωμές ποσών, ύψους 2.520.005.028,88 ευρώ, σε 3.429.710 δικαιούχους εργαζόμενους και σε 185.605 επιχειρήσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments