Ελλάδα

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: «Μίλησαν» τα λύματα – Η ανησυχία των ειδικών

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: «Μίλησαν» τα λύματα – Η ανησυχία των ειδικών
Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν οι καθιερωμένες μετρήσεις που πραγματοποιούν από κοινού ΑΠΘ και ΕΥΑΘ.

Σχετικά καλά είναι τα νέα από τη Θεσσαλονίκη με βάση τις καθιερωμένες μετρήσεις που πραγματοποιούν το ΑΠΘ και η ΕΥΑΘ στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης. Από ό, τι φαίνεται, έχουμε επιστρέψει στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου με το ιικό φορτίο του κορωνοϊού να έχει σταθεροποιηθεί.

Στο διάγραμμα που παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φαίνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες και από τη στιγμή που το φορτίο κορωνοϊού πέρασε στο πορτοκαλί από το κόκκινο επίπεδο, υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις, που δείχνουν ότι έχει ανακοπεί η τάση αποκλιμάκωσης, η οποία είχε καταγραφεί από τα μέσα έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Δείτε το διάγραμμα από το ΑΠΕ

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη τάση προς τα κάτω. Η παρατεταμένη παραμονή στο ίδιο επίπεδο, δείχνει πως τα μέτρα που ισχύουν, με τον τρόπο που εφαρμόζονται από τους πολίτες, έχουν φτάσει στο όριό τους, δε μας πηγαίνουν σε πιο χαμηλά επίπεδα, δεν βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα».

«Είναι πολύ εύκολο η σπίθα να γίνει πυρκαγιά»

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στη σταθεροποίηση αυτή, όπως εξήγησε, είναι «μέσα στη χαλαρότητα των εορτών και της ανάγκης των ανθρώπων να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με κοντινούς τους συγγενείς ή φίλους, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα νέα απότομο ξέσπασμα».

«Είναι πολύ εύκολο η σπίθα να γίνει πυρκαγιά. Και όταν λέμε πως βρισκόμαστε στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, ας θυμόμαστε και ότι εκείνες τις μέρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είχαν μικρή πληρότητα, ενώ τώρα αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση με τις ΜΕΘ γεμάτες», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος διευκρίνισε ότι «αυτή η μεταβλητότητα που βλέπουμε στο διάγραμμα μεταξύ των μετρήσεων, είναι στα όρια της ακρίβειας της τεχνικής που ακολουθούμε. ‘Αρα στην πραγματικότητα αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως έχουμε σταθεροποίηση του ιικού φορτίου».

Πώς διαβάζεται το παραπάνω διάγραμμα

Στο συνημμένο διάγραμμα οι ημέρες των δειγματοληψιών, που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα, αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments