Διεθνή

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι πρέπει να ξέρουμε για την αποτελεσματικότητά του

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι πρέπει να ξέρουμε για την αποτελεσματικότητά του
Εμβόλιο AstraZeneca: Υπολογίσθηκε η αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην 22η ημέρα μετά την πρώτη δόση και την ημέρα χορήγησης της δεύτερης δόσης.

Μετά το εμβόλιο των Pfizer/Biontech η χορήγηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη, το βλέμμα όλων στρέφεται στο σκεύασμα των AstraZeneca/Οξφόρδης, που μέχρι στιγμής έχει πάρει το «ok» στην Μεγάλη Βρετανία. Αξιωματούχος που συμμετείχε στην διαδικασία της έγκρισης του εμβολίου από την βρετανική ρυθμιστική αρχή σημείωσε ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης.

«Η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, μέχρι και 80%, όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση, για τον λόγο αυτόν κάναμε αυτή την σύσταση», δήλωσε ο Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων. «Εξετάσαμε και το πρωτόκολλο της μισής δόσης, το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά θεωρήσαμε ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν αποδειχθεί μέσω πλήρους ανάλυσης», ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάσθηκε η θετική γνωμοδότηση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής (MHRA).

Παράλληλα, άλλος βρετανός γιατρός και αρμόδιος για την Covid-19 στην Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού δήλωσε ότι μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι κατά περίπου 70% αποτελεσματική 21 ημέρες μετά και πριν από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. «Στα δεδομένα που μας δόθηκαν, και δεν είμαι βέβαιος ότι είναι δημοσιευμένα στο σύνολό τους, υπολογίσθηκε η αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην 22η ημέρα μετά την πρώτη δόση και την ημέρα χορήγησης της δεύτερης δόσης και το αποτέλεσμα είναι γύρω στο 70%», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης σχεδιάστηκε τους πρώτους μήνες του 2020, δοκιμάστηκε στον πρώτο εθελοντή τον Απρίλιο και έκτοτε πέρασε από κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

To συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε αδενοϊό, που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Ο ιός έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο, ενώ φέρει κι ένα έξτρα γονίδιο από το νέο κορωνοϊό. Μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό το γονίδιο δημιουργεί την πρωτεϊνη ακίδα, που καλύπτει το κέλυφος του κορωνοϊού, διεγείροντας μια ανοσοαπόκριση που προστατεύει από τη μόλυνση.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer, το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν απαιτεί συνθήκες βαθιάς κατάψυξης για την αποθήκευσή του. Όπως και τα περισσότερα άλλα εμβόλια θα αποστέλλεται στα κέντρα εμβολιασμού με φορτηγά ψυγεία και θα διατηρείται σε ειδικά ψυγεία σε θερμοκρασίες μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου μακριά από το φως. Είναι επίσης φθηνότερο μέχρι στιγμής από όλα τα άλλα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και στοιχίζει κοντά στις 3 λίρες στη Βρετανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments