Οικονομία

Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Στην πρώτη ομάδα έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τα 200 πρώτα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης αλλά και αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές και δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση.

Οι πρώτες προκηρύξεις και εντάξεις έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξεκινήσουν μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με κάλυψη του κόστους τους από τον εθνικό προϋπολογισμό, έως ότου εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οπως τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Π. Τσίμας), «διαφορετικά δεν θα πετύχει ο στόχος του 2021». Το κόστος θα καλυφθεί εκ των υστέρων από τους πόρους του Ταμείου, αφού υπάρχει η δυνατότητα αναδρομικών εντάξεων από τον Φεβρουάριο του 2020. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να γίνουν αποδεκτά τα έργα που θα επιλέξει το κράτος και γι’ αυτόν τον λόγο θα ξεκινήσουν τα θεωρούμενα ως σίγουρα.

Ποια προωθούνται

Οπως ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το υπουργείο Οικονομικών, στην πρώτη ομάδα έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τα 200 πρώτα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει εισπράξεις 3,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά την πρόσφατη συμφωνία για αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής από 10% στο 13%, η Ελλάδα θα μπορέσει να εισπράξει 3,8 δισ. ευρώ με την έγκριση των προτάσεών της, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν τόσο οι προτάσεις για επιχορηγήσεις, όσο και αυτές για δάνεια. Για τις τελευταίες, πάντως, το τοπίο είναι ακόμη θολό, καθώς η Ελλάδα ζητάει να χρησιμοποιήσει το ποσό για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων και να μη μετράει στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Οι δύο κρίσιμες παράμετροι

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έναν καλύτερο χρόνο, αρκεί να αντέξουμε τους επόμενους 3-4 μήνες», είπε, εξάλλου, ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στις προοπτικές της νέας χρονιάς. Οπως τόνισε, κρίσιμα ερωτήματα είναι τα εξής:

  • Πότε θα επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση το άνοιγμα της οικονομίας και κυρίως των λιανικών πωλήσεων.
  • Αν θα υποχωρήσει η πανδημία από τον Απρίλιο, με τον εμβολιασμό ευρείας έκτασης. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι είναι σημαντική η έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca από την ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων, καθώς και της Johnson & Johnson, δεδομένου ότι έχουν γίνει μεγάλες παραγγελίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις συγκεκριμένες εταιρείες και έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού.

Σημείωσε ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης (αποθεματικό 3 δισ. ευρώ), καθώς και οι πόροι του νέου προγράμματος React EU, που θα αρχίσουν να εισρέουν σύντομα, είναι αρκετά ώστε να στηριχθεί η οικονομία το προσεχές διάστημα, αλλά οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments