Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 23/01: Στα 605 τα νέα κρούσματα – 24 νεκροί και 292 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 23/01: Στα 605 τα νέα κρούσματα – 24 νεκροί και 292 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 23/01: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 605.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 605 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 151646, εκ των οποίων το 52.1% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 605 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151646, εκ των οποίων 52.1% άνδρες.

Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5830 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46753 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 292 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 206 (70.5%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 84.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1066 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 24 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5622 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3315 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Παρατείνεται για μια εβδομάδα το lockdown

«Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, της επιτρέπει να προχωρά με μικρά, προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αποφασίζονται τα επόμενα βήματα. Εφαρμόζεται, δηλαδή, το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των επτά προηγούμενων ημερών καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τις αλλαγές σε κάποια από τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα καθώς και την παράταση τους για ακόμα μια εβδομάδα. Ξεκαθάρισε ότι «στην παρούσα συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωράμε βήμα βήμα».

«Με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η όποια άρση μέτρων γίνεται πάντα στον κατάλληλο χρόνο, τη στιγμή δηλαδή που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν το «άνοιγμα» και άλλων δραστηριοτήτων χωρίς να διακυβεύονται όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Και βασική προϋπόθεση για το κάθε επόμενο βήμα, είναι η συνέπεια που δείχνουμε στην εφαρμογή των μέτρων. Γιατί αυτή αποτελεί την ασπίδα προστασίας μας έναντι της πανδημίας, μέχρι ο εμβολιασμός να μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ερωτηθείς ποιο είναι το όριο ασφαλείας για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στις περιπτώσεις που αφορά στην επιδημιολογική παρατήρηση σε κάποιες περιοχές και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων δεν υπάρχει όριο ασφαλείας, δεν υπάρχει ποσοτική απεικόνιση αυτού του δεδομένου.

Όπως εξήγησε, «μπορεί να έχουμε μεγάλα clusters, σε περιοχές τα οποία όμως να μπορούμε να τα στεγανοποιήσουμε και να μην έχουμε πολλά ορφανά κρούσματα άρα να μπορούμε να δουλέψουμε μέσα στην κοινότητα και μπορεί να έχουμε μικρό αριθμό ενεργών κρουσμάτων τα οποία να μας δημιουργούν πρόβλημα και ακόμη και το intermobility (διακινητικότητα) που μπορεί να υπάρχει σε κάποιες περιοχές να μας δημιουργεί ανασφάλεια σε σχέση με το πώς μπορεί να εξελιχθεί η διασπορά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments