Πολιτική

Σαμαράς διερευνητικές: Δηλώνει αντίθετος ο πρώην πρωθυπουργός

Σαμαράς διερευνητικές: Δηλώνει αντίθετος ο πρώην πρωθυπουργός
Σαμαράς διερευνητικές: Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει σε συνέντευξή του ότι «με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνει αντίθετος με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, λίγες ώρες πριν να επανεκκινήσουν, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει χαρακτηριστικά «με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος». Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει αυτή την τοποθέτηση αν και η κυβέρνηση μέσω των στελεχών της έχει τονίσει ότι οι συζητήσεις θα περιοριστούν στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η μόνη επιλογή θα είναι η προσφυγή στη Χάγη.

Από τη δική του μεριά ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει ότι η έναρξη των διερευνητικών επαφών «ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Τάσσεται, επίσης, απέναντι στην προσφυγή στη Χάγη αφού υπογραμμίζει ότι έτσι «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Διαφωνεί και με τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο πρώην πρωθυπουργός διαφωνεί με την κυβέρνηση και στο ζήτημα της διαχείρισης των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία. Στη συνέντευξη προαναγγέλλει ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανακοίνωση για τη συνέντευξη Σαμαρά έχει κυκλοφορήσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία κριτικάρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση υπό τον τίτλο «ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους».

Τονίζει ότι «η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα», για να υπογραμμίσει, τέλος, ότι «οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments