Πολιτική

Κοντοζαμάνης για εμβόλια: Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για όσους βρίσκονται στον εμβολιαστικό προγραμματισμό

Κοντοζαμάνης για εμβόλια: Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για όσους βρίσκονται στον εμβολιαστικό προγραμματισμό
Κοντοζαμάνης για εμβόλια: Μεγάλη ανησυχία υπάρχει σε όλη την Ευρώπη αφού οι εταιρείες δεν φαίνεται ότι μπορούν να τηρήσουν τις ρήτρες που έχουν μπει για τις παραδόσεις των εμβολίων.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις παραδόσεις των εμβολίων, ενώ «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΕΕ και AstraZeneca.

Στη σκιά αυτής της διαμάχης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση εμβολίου για τον πληθυσμό που ήδη έχει ενταχθεί στον εμβολιαστικό προγραμματισμό, παρά τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στις παραδόσεις.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι αν και τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν καλή εξέλιξη της πανδημίας για την χώρα, απαιτείται προσοχή, ενώ απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τις συναθροίσεις ανέφερε: «Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι ενωμένο στην εκπομπή του μηνύματος να τηρήσουμε τα μέτρα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα. Είμαστε προετοιμασμένοι. Υπάρχει προετοιμασία και για ενδεχόμενο νέο κύμα που απευχόμαστε. Δεν καθησυχαζόμαστε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί έχουμε δρόμο ακόμα».

Τι γίνεται με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ελλάδα

Ο κ. Κοντοζαμάνης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα παραδόσεων. Είχαμε μια μειωμένη παράδοση από την Pfizer η οποία όμως αποκαταστάθηκε. Στο τρίμηνο θα έχουμε όλες τις ποσότητες που είχαμε αρχικά υπολογίσει. Υπάρχει ζήτημα και με την Astra Zeneca για την οποία η ΕΕ εκφράζει έντονη δυσφορία καθώς φαίνεται ότι οι ποσότητες που θα παραδώσει είναι μειωμένες σε σχέση με την αρχική εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός στην χώρα μας εξελίσσεται ομαλά και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όποιος κάνει την πρώτη δόση έχει εξασφαλισμένη και την δεύτερη».

Εκτός από αυτό ο υπουργός ανέφερε ότι «μετά τα μέσα Φεβρουαρίου» θα τεθούν σε λειτουργία τα τέσσερα mega-κέντρα εμβολιασμού σε Αττική και Θεσσαλονίκη καθώς και η ένταξη του πρωτοβάθμιου τομέα υγείας.

Τι συμβαίνει με τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες 625 προσλήψεων εγκεκριμένου προσωπικού εκ των οποίων οι 154 ιατροί αποκλειστικά για τα εμβολιαστικά κέντρα. Παράλληλα σημείωσε ότι εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται η μονιμοποίηση άλλων 103 επικουρικών ιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενώ οι συνολικές θέσεις που έχουν προκηρυχθεί το τελευταίο διάστημα ανέρχονται σε 941.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι προωθούνται διαρθρωτικά μέτρα και κίνητρα για επενδύσεις στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας και της έρευνας. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω στήριξη του ΕΣΥ γι αυτό και έχουν κατατεθεί στην ΕΕ προτάσεις ύψους 3 δις ευρώ για στήριξη της δημόσιας υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Τα 660 εκατ. ευρώ αφορούν ενίσχυση δομών νοσοκομείων (υποδομές και ιατροβιολογικό εξοπλισμό) και προτάσεις για δημιουργία συγκεκριμένων δομών όπως το κέντρο στο νοσοκομείο Παπανικολάου για μεταμοσχεύσεις και κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες», δήλωσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments