Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Στο Σεράγεβο σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών – Με ποιους θα συναντηθεί

Νίκος Δένδιας: Στο Σεράγεβο σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών – Με ποιους θα συναντηθεί
Νίκος Δένδιας: Θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο Σεράγεβο:

  • Με την ομόλογό του Δρ. Bisera Turković, αναπληρώτρια πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών και υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
  • Με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Zoran Tegeltija
  • Με τα μέλη του συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και ειδικότερα, με τον Milorad Dodik (Πρόεδρο), τον Željko Komšić και τον Šefik Džaferović
  • Με τον υφυπουργό Εξωτερικών Josip Brkić.

Όσο για το τι θέματα θα τονισθούν, οι συζητήσεις αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εστιάσουν σε θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, καθώς και στις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Να θυμίσουμε πως με την πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα Πατρίτσια Φαλτσινέλι πραγματοποίησε νωρίτερα την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα διμερών σχέσεων και συνεργασίας και οι περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

Επιπλέον, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς (Nikola Selaković) πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Πάντως, μείζον θέμα παραμένει η Τουρκία και η συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένα σημαντικό, αλλά δεν είναι το μεγάλο βήμα», τόνισε σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Νίκος Δένδιας. Και επεσήμανε πως η Τουρκία ήταν εκείνη που διέκοψε τις συναντήσεις το 2016 και όχι η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι ότι οι συνομιλίες αυτές ξανάρχισαν.

Ήταν μια συνάντηση «επανασύνδεσης», θα δούμε πού θα οδηγηθούμε, προσέθεσε. Εστιάζοντας όμως, στη θετική πλευρά, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ως κάτι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Τουρκία αποφάσισε ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν οδηγεί σε τίποτα και επανέρχεται σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια συναντίληψη με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments