Οικονομία

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στην Θεσσαλία – Πως θα είναι το νέο εξοικονομώ

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στην Θεσσαλία – Πως θα είναι το νέο εξοικονομώ
Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Άνοιξε χθες Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.Υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ.

Άνοιξε χθες Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.20 το πρωί. Υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ.

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώθηκε για μεμονωμένες κατοικίες και συνεχίζεται την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια.

Σημειώνεται ότι προ ημερών έκλεισε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς έλαβαν έγκριση μετά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων 6.045 αιτήματα. Η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.44 το πρωί. Υποβλήθηκαν 17.527 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 6.045, δεσμεύοντας ποσό 116,98 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 19.350.

Ποιοι κάνουν αιτήσεις από αύριο Τετάρτη

Την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, το πρόγραμμα θα ανοίξει για πολυκατοικίες (τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται, πως σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρας εξαντλήθηκαν τα κονδύλια του προγράμματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δείτε αναλυτικά το νέο χρονοδιάγραμμα των αιτήσεων για τις περιφέρειες που απομένουν:

  • Πολυκατοικίες από 3 Φεβρουαρίου

Κατοικίες που Επιδοτούνται

Στα πλαίσια του Προγράμματος υπάρχουν 3 διακριτοί τύποι αιτήσεων, 1 για μεμονωμένα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και 2 για πολυκατοικίες.

  • Αίτηση Μεμονωμένου διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας,
  • Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Α,
  • Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Β.

Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτηρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Πως θα είναι το νέο εξοικονομώ

Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου σημείωσε πως στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν και νέα κριτήρια.

Σημειώστε:

  • Εισοδηματικά
  • Γεωγραφικά
  • Παλαιότητας κτιρίου

Όπως ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας αναφορικά με το πρώτο κριτήριο αυτό «θα είναι φυσικά η ηλικία του κτιρίου, ένα πιο παλιό, ένα κατασκευασμένο κτίριο τη δεκαετία του ’60, του ’50, του ’70 έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μία ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με ένα κτίριο το οποίο είναι μία κατοικία που έχει κατασκευαστεί το 2010 και το 2020, είναι λογικό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με το δεύτερο κριτήριο που αφορά στο εισόδημα περιέγραψε: «Ένα νοικοκυριό το οποίο έχει χαμηλότερο εισόδημα φυσικά και αυτό θα πρέπει να τυγχάνει μίας ίσως μεγαλύτερης υποστήριξης οικονομικής σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό που έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα».

Σημειώνεται ότι τα νέα κριτήρια θα αναμένεται να εφαρμοστούν μετά από διαβούλευση τόσο των πολιτικών κομμάτων όσο και με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments