Τεχνολογία

SpaceX: Ανατινάχθηκε πύραυλος κατά την προσγείωση

SpaceX: Ανατινάχθηκε πύραυλος κατά την προσγείωση
SpaceX: Ανατινάχθηκε κατά την προσεδάφισή του το πρωτότυπο διαστημόπλοιο.

Απέτυχε η δοκιμαστική εκτόξευση του πρωτότυπου διαστημοπλοίου της SpaceX, καθώς η πανάκριβη ρουκέτα ανατινάχθηκε κατά την προσεδάφισή της. Συγκεκριμένα. ένα πρωτότυπο του πυραύλου Starship της SpaceX εξερράγη κατά την προσγείωση του, μετά από μια κατά τα άλλα επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση μεγάλου υψομέτρου από το Μπόκα Τσίτσα του Τέξας.

Ο Starship SN9 High-Altitude εκτοξεύθηκε δίχως πρόβλημα, ανέβηκε στο προβλεπόμενο ύψος, έκανε τη μανούβρα της οριζοντιοποίησης, αλλά στο τέλος το διαστημόπλοιο δεν λειτούργησε σύμφωνα με το πρόγραμμα, με συνέπεια να ανατιναχτεί. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο συνέβη και στο προηγούμενο πύραυλο δοκιμής, τον SN8. Ο Starship κατασκευάστηκε για την μεταφορά ανθρώπων και φορτίου 100 τόνων σε μελλοντικές αποστολές στο φεγγάρι και στον Άρη.

Ακολουθεί το βίντεο από τη δοκιμαστική εκτόξευση και την ανατίναξη κατά την προσεδάφιση:

Ποια είναι η SpaceX:

Η SpaceX, με πλήρη ονομασία Space Exploration Technologies Corp., είναι αμερικανική ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών διαστημικών μεταφορών. Η έδρα της βρίσκεται στο Χόθορν της Καλιφόρνια, όπου και ιδρύθηκε το 2002 από τον επιχειρηματία Έλον Μασκ, με στόχο να μειώσει το κόστος των διαστημικών μεταφορών και να αναπτύξει την τεχνολογία για τον εποικισμό του Άρη.

Στο πλαίσιο αυτών των στόχων, η SpaceX έχει αναπτύξει την Οικογένεια πυραύλων Falcon και την οικογένεια διαστημικών οχημάτων Dragon, συστήματα που σήμερα χρησιμοποιούνται αμφότερα για τη μεταφορά φορτίων σε τροχιά γύρω από τη Γη. Στο ενεργητικό της αρκετά σημαντικά επιτεύγματα: ήταν η πρώτη εταιρεία που βασιζόμενη σε ιδιωτική χρηματοδότηση έθεσε σε τροχιά πύραυλο υγρών καυσίμων (τον πύραυλο Falcon 1 το 2008), η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε επιτυχημένα να εκτοξεύσει, να θέσει σε τροχιά και να ανακτήσει ένα διαστημικό σκάφος (το Dragon το 2010) και η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έστειλε διαστημικό σκάφος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (το Dragon το 2012).

Επίσης, πέτυχε την πρώτη κάθετη προσγείωση πυραύλου που είχε χρησιμοποιηθεί για την αποστολή φορτίου σε τροχιά και την πρώτη επανάχρηση πυραύλου που είχε αποστείλει φορτίο σε τροχιά (με τον Falcon 9 το 2015 και το 2017 αντίστοιχα), ενώ έγινε και η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εκτόξευσε φορτίο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο (με τον πύραυλο Falcon Heavy το 2018). Η SpaceX έχει πραγματοποιήσει 14 αποστολές ανεφοδιασμού προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στα πλαίσια σχετικής συμφωνίας συνεργασίας που έχει συνάψει με τη NASA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments