Οικονομία

Ροδόπη εταιρεία: Η εταιρεία με τα παραδοσιακά και αυθεντικά προϊόντα

Ροδόπη εταιρεία: Η εταιρεία με τα παραδοσιακά και αυθεντικά προϊόντα
Ροδόπη εταιρεία: Πίσω από τη μοναδική ποιότητα των προϊόντων της, υπάρχουν οι άνθρωποι.

Τα Ομηρικά έπη της Ιλιάδας εξυμνούν την Θράκη αναφέροντας πως «ο γιος του Αγήνορα, ο τρανός κι όμορφος Ιφιδάμας, αναθρεμμένος στην πολύκαρπη προβατομάνα Θράκη». Πίσω όμως, από τη μοναδική ποιότητα αυτού του γάλακτος, γνωστού ήδη από την αρχαιότητα, υπάρχουν οι άνθρωποι.

Είναι οι οικογένειες των κτηνοτρόφων που εργάζονται σκληρά και η δουλειά τους απαιτεί καθημερινή φροντίδα στη διατροφή και την υγεία των ζώων τους. Έτσι μεγαλώνουν, καθημερινά, μαζί με τα ζώα τους. Το τάισμα, το άρμεγμα και το παιχνίδι τους φέρνουν πιο κοντά, αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, ένα κλίμα οικειότητας και φροντίδας.

Η «Ροδόπη» στηρίζει όλους τους παραγωγούς και συνεργάζεται καθημερινά μαζί τους, με στόχο την παραγωγή ασφαλούς, ποιοτικού γάλακτος.

Οι ίδιες αυτές οικογένειες φροντίζουν για την ορθολογική χρήση της γης και του νερού, για να μπορούν τα ζώα τους να συνεχίζουν να βόσκουν στην ευλογημένη φύση της Ροδόπης, Οι άνθρωποι αυτοί συμβάλλουν στη τοπική κτηνοτροφία και παράλληλα στη διατήρηση της ζωής στα χωριά και στον ορεινό όγκο της περιοχής. Εξάλλου, η φύση της Ροδόπης είναι μοναδική, εξαιρετικά πλούσια και αποτελεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές της Ευρώπης, λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας που παρουσιάζει.

Σε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα απαντούν όλες οι ζώνες βλάστησης, από τις αμιγώς μεσογειακές έως τις καθαρά ηπειρωτικές και τη ζώνη των βόρειων ψυχρόβιων κωνοφόρων της προαλπικής ζώνης και της Βόρειας Ευρώπης. Τα πιο αξιόλογα οικοσυστήματα που χαρακτηρίζουν την οροσειρά της Ροδόπης είναι το δάσος της Σημύδας, το δάσος της Ελατιάς, το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, η Χαϊντού – Κούλα με τις γύρω κορυφές, και η περιοχή Τσίχλα – Δρυμού του Νομού Ξάνθης.

«Για πολλά είδη μεγάλων θηλαστικών, όπως η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, το ελάφι, το ζαρκάδι και το αγριογούρουνο, η περιοχή αποτελεί το νοτιότερο όριο εξάπλωσής τους, ενώ το αγριόγιδο, επιβιώνει στις απόκρημνες ορθοπλαγιές της Ροδόπης, στην περιοχή του Φρακτού. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του αγριόκουρκου και της αγριόκοτας, για τα οποία η περιοχή αποτελεί το μοναδικό μέρος φωλιάσματος στην Ελλάδα, καθώς επίσης και άγριων αλόγων», αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

«Η Ροδόπη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και όσο αφορά στην ιχθυοπανίδα, εξαιτίας της ύπαρξης ενός μεγάλου αριθμού μεγάλων και μικρών ρεμάτων, τα οποία έχουν νερό σε όλη τη διάρκεια του έτους. Καταρράκτες όπως του Τραχωνίου και του Λειβαδίτη με ύψος 40 μέτρων δημιουργούν δέος στον επισκέπτη και τα νερά τους καταλήγουν στον ποταμό Νέστο ο οποίος διαπερνά τα Θρακικά Μετέωρα. Σημαντικοί επίσης πληθυσμοί άγριας πέστροφας (Salmo trutta macedonicus) υπάρχουν στα νερά του Βαθυρέματος και του Στραβορέματος».

Αυτή η ευλογημένη φύση, αυτό το μοναδικό «εργαστήριο της», ώθησε μέσα στο πέρασμα του χρόνου τους ντόπιους στη δημιουργία μιας αξιόλογης κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Με τον παραδοσιακό τρόπο. Γιατί εδώ στη Ροδόπη η φύση συναντάει την παράδοση και εμείς είμαστε πολύ περήφανοι και για την καταγωγή και για την παράδοσή μας.

Επιπλέον, το γαλακτοκομείο «Ροδόπη» στο πλαίσιο του κοινωνικού του ρόλου και της εταιρικής του ευθύνης, προσπαθεί να βοηθά την κοινωνία όπως όταν συνέβαλε, με μισθωμένο συνεργείο, στον καθαρισμό από απορρίμματα του περιαστικού άλσους της Ξάνθης.

Η δράση, που είχε ως στόχο το συμβολισμό απέναντι στην υποχρέωση όλων μας για μια καθαρή πόλη, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Ξάνθης ο οποίος είχε το συντονισμό της όλης επιχείρησης, παρόντος μάλιστα του δημάρχου και του προϊσταμένου καθαριότητας του Δήμου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments