Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Γέφυρα η Ελλάδα μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Κόλπου, Βαλκανίων και Ευρώπης

Νίκος Δένδιας: Γέφυρα η Ελλάδα μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου, Κόλπου, Βαλκανίων και Ευρώπης
Νίκος Δένδιας: Τόνισε πως το βασικό συστατικό που χρειάζεται είναι η ειρήνη, η οποία «απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προέβη σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του «Φόρουμ Φιλίας» που φιλοξενείται σήμερα στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.

Όπως τόνισε, «φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό που μας ενώνει όλους σήμερα είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό».

Και αναφορικά με την εμπέδωση της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με ό,τι εξήγησε ο κος Δένδιας, το βασικό συστατικό που χρειάζεται είναι η ειρήνη, η οποία «απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό».

Και προσέθεσε το εξής: «Για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι δυνάμεις αυτές προβαίνουν σε πλήθος παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Απειλούν ή κάνουν χρήση βίας. Καταλαμβάνουν εδάφη άλλων κρατών. Υποστηρίζουν ακραίες ομάδες ή ακραίες ιδεολογίες. Υποθάλπτουν την τρομοκρατία. Αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών με απώτερο στόχο την ανατροπή μη φιλικών προς αυτές κυβερνήσεων».

Θυμίζουμε πως με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας διεξάγεται σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ Φιλίας («Philia Forum»), που διοργανώνει η χώρα μας. Διαδοχικές διμερείς συναντήσεις Δένδια με υπουργούς που συμμετέχουν στο Φόρουμ

Στο Φόρουμ που ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περί τις 11:15 και διοργανώνεται στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, εξετάζονται οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments