Ελλάδα

Καθολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια

Καθολικό lockdown σε Αχαΐα και Εύβοια
Σε καθεστώς αυστηρού lockdown μπαίνουν τόσο η Αχαΐα όσο και η Εύβοια σύμφωνα με την εισήγηση των Επιτροπής των ειδικών.

Σε Αχαΐα και Εύβοια επιβάλλεται αυστηρό lockdown, κατόπιν σχετικής απόφασης από την Επιτροπή των ειδικών ενώ παράλληλα, σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης μπαίνει η Θεσσαλονίκη με τους επιστήμονες να μην εισηγούνται τη λήψη επιπλέον μέτρων και να αποφεύγουν- για την ώρα- το σκληρό lockdown.

Όσο για τα μέτρα που ισχύουν, είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής.
  • Για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.
  • Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων κ.α. χωρίς την παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας. Σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπονται έως εννέα άτομα.
  • Για τις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα.
  • Καμία διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Όσο για το τι θα λειτουργεί, ανοιχτά παραμένουν καθαριστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, ΚΤΕΟ και συνεργία οχημάτων. Πάντως, τις σχετικές ανακοινώσεις αλλά και τα μέτρα που θα ισχύσουν στις συγκεκριμένες περιοχές θα εξειδικεύσει το απόγευμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Νέα μέτρα στην Αττική για όλο τον Φεβρουάριο

Να σημειωθεί πως σε τροχιά πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μπήκε από την Πέμπτη στις 06.00 το πρωί και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η Περιφέρεια της Αττικής συμπεριλαμβανομένων και όλων των νήσων και της περιοχής της Τροιζηνίας.

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 με 05:00 το πρωί τις καθημερινές και από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.
  • Μετακινήσεις με SMS για τους 6 λόγους που ισχύουν.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Δεν απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης (κωδικός SMS 6).

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό;

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

  • μετακίνηση από και προς την εργασία
  • για σοβαρούς λόγους υγείας
  • προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
  • για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
  • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή – φοιτήτριας ή σπουδαστή – σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα – η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή – μαθήτριας, εξεταζόμενου – εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας – εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
  • για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή – φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα – η Σχολή όπου ο – η φοιτητής – φοιτήτρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
  • καθώς και για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments