Ελλάδα

Δόμνα Μιχαηλίδου: Θωρακίζουμε τους συνανθρώπους μας με αναπηρία – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Δόμνα Μιχαηλίδου: Θωρακίζουμε τους συνανθρώπους μας με αναπηρία – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Δόμνα Μιχαηλίδου: Χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως «ένα βήμα ακόμα» και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα «έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις που για πρώτη φορά γίνονται και είναι πραγματικά πάρα πολύ ουσιαστικές».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε στην Ολομέλεια πως «το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας δίνει για μια ακόμα φορά τον τόνο της πολιτικής προτεραιότητας της κυβέρνησης για τα θέματα αναπηρίας, όπου έχουμε κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη κυβέρνηση», αναφορικά με τη θέσπιση της «Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής».

Και προέταξε πως «γνωρίζουμε, πολύ καλά ότι ο δρόμος είναι δύσκολος και είναι μακρύς. Δεσμευόμαστε, όμως, ότι θα συνεχίζουμε σε αυτόν» ώστε να «θωρακίσουμε τους συνανθρώπους μας με αναπηρία».

Η υφυπουργός μάλιστα, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως «ένα βήμα ακόμα» και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα «έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις που για πρώτη φορά γίνονται και είναι πραγματικά πάρα πολύ ουσιαστικές». Ειδικότερα, για τα πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών, τόνισε πως «η πολιτεία δεν ασχολείται όπως γινόταν απλά και μόνο με το κομμάτι της στελέχωσης και των υποδομών τους , αλλά και με το τι διδάσκεται, τι κάνουν, τα παιδιά μας μέσα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

«Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τεχνική βοήθεια στο πλαίσιο της πρώιμης παρέμβασης και η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θεσμοθετήσαμε την κάρτα αναπηρίας, αλλά και τον προσωπικό βοηθό», προσέθεσε η κα Μιχαηλίδου και αναρωτήθηκε «επί τέσσερα χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πού ήταν αυτός ο προσωπικός βοηθός επί εικοσιτετραώρου».

Επιπλέον, η υφυπουργός, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θωράκισε τις δομές αναπηρίας και τον χώρο της αναπηρίας στην περίοδο της πανδημίας, αυξήθηκαν οι δημοσιονομικές δαπάνες για τον χώρο της αναπηρίας, ενώ προχώρησαν ουσιαστικότερες μεταρρυθμίσεις, ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση «να λέει όλη την αλήθεια και όχι τη μισή».

Τέλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στις ενέργειες και πρωτοβουλίες που προχωρά τώρα το υπουργείο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, λέγοντας ότι:

  • Τον Μάρτιο πηγαίνουν 350 εργαζόμενοι στα ιδρύματα.
  • Εξασφαλίσθηκαν κατά 1/4 παραπάνω voucher για τα παιδιά με αναπηρία για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία.
  • Επεκτείνεται η υλοποίηση του προγράμματος διερμηνείας εξ αποστάσεως για τους κωφούς.
  • Σχεδιάζουμε την υλοποίηση δράσεων για την επαγγελματική αποκατάσταση ανθρώπων στο φάσμα του αυτισμού.
  • Εξορθολογίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ώστε οι πιο ευάλωτοι και ανασφάλιστοι να μπορούν πλέον να καλύπτονται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments