Πολιτική

Διερευνητικές: Ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος

Διερευνητικές: Ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος
Διερευνητικές: Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αντιπροσωπεία. Στην Τουρκία ο επόμενος γύρος.

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίστηκαν σήμερα 16 Μαρτίου με τον 62ο γύρο να φιλοξενείται στην Αθήνα. Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος γύρος είχε φιλοξενηθεί στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ο σημερινός γύρος των διερευνητικών επαφών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρά τη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας που θα μπορούσε να «δυναμιτίσει» τη συνάντηση λίγες ώρες πριν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συμφωνήθηκε ο 63ος γύρος να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη και μένει να αποφασιστεί δια της διπλωματικής οδού το πότε. Στη σημερινή συνάντηση διαφάνηκε ποια ήταν η πρόθεση της τουρκικής πλευράς.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές και σημειώνει πως είναι ένας άτυπος μη δεσμευτικός δίαυλος συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι στις επαφές αυτές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.

Στις σημερινές διερευνητικές επαφές ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενώ της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τετάρτη θα γίνουν διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ονάλ και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού διαλόγου.

Διερευνητικές: Ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος

Διερευνητικές: Ολοκληρώθηκε ο 62ος γύρος

Η Τουρκία, χθες 15/3, έστειλε ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία αναφέρει ότι πρέπει να ενημερωθεί και να ζητηθεί η έγκρισή της για έργα που αφορούν περιοχές που εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της.

Η συγκεκριμένη διακοίνωση σχετίζεται με τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για την οποία υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης στη Λευκωσία στις 8 Μαρτίου. Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα, όπως μετέφερε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, αναφέρουν πως το σημείο του υποθαλάσσιου καλωδίου στην περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη περνά μέσα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με αφορμή αυτό το έργο η Τουρκία και διαμαρτύρεται, αλλά και προειδοποιεί για τον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments