Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 17/3: Πρόβλεψη για 3.000 μολύνσεις

Κρούσματα σήμερα 17/3: Πρόβλεψη για 3.000 μολύνσεις
Κρούσματα σήμερα 17/3: Άσχημα είναι τα νέα από τον ΕΟΔΥ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι είχαν εντοπιστεί 2.000 κρούσματα στη χώρα.
Κρούσματα σήμερα 17/3: Άσχημα είναι τα νέα από τον ΕΟΔΥ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι είχαν εντοπιστεί 2.000 κρούσματα στη χώρα.

Τα κρούσματα σήμερα 17/3 αναμένεται να «σκαρφαλώσουν» στις 3.000, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν φτάσει το μεσημέρι τις 2.000. Θυμίζουμε ότι χθες ανακοινώθηκαν 1.533 κρούσματα, έγινε γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους 59 άνθρωποι, ενώ είχαμε ρεκόρ διασωληνωμένων με 605. Το ΕΣΥ στενάζει και έτσι ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας, θα κάνει το απόγευμα έκτακτες ανακοινώσεις για την ενίσχυσή του.

Τα κρούσματα θα είναι τόσο περισσότερα αφού τις προηγούμενες μέρες λόγω τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας έγιναν λιγότερα τεστ, ο δείκτης θετικότητας, όμως, έχει «απογειωθεί». Χθες ξεπέρασε το 12%, ενώ το όριο συναγερμού που έχουν θέσει οι ειδικοί είναι 4%.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις μετρήσεις στα λύματα για την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Η ποσοστιαία μεταβολή του μέσου εβδομαδιαίου ιϊκού φορτίου για τα Χανιά έφτασε το 1000%, για τον Άγιο Νικόλαο το 695%, για το Ηράκλειο το 683% παραπάνω. Δείτε τον πίνακα:

Κρούσματα σήμερα 17/3: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021

Κρούσματα σήμερα 17/3: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021. Με το * η αύξηση αφορά στη μεταβολή του μέσου ιικού φορτίου μεταξύ των εβδομάδων 22-28/2/21 και 8-14/3/21 .

Στα συμπεράσματά του ο ΕΟΔΥ αναφέρει: «Την εβδομάδα 8-14 Μαρτίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 1-7 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +41% στη Λάρισαέως και +1000% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι μεταβολέςπου παρατηρούνται στην Πάτρα (+3%) και στο Βόλο (-7%), όπου η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα παραμένει ουσιαστικά σταθερή σε σχετικά υψηλά όμως επίπεδα.

Κρούσματα σήμερα 17/3: Πρόβλεψη για 3.000 μολύνσεις

Κρούσματα σήμερα 17/3: Πρόβλεψη για 3.000 μολύνσεις

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 8-14/3/21 για την Περιφέρεια Αττικής, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, τον Άγιο Νικόλαο και την Πάτρα:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 87%, ενώ σχετική σταθεροποίηση είχε παρατηρηθεί, σε υψηλά πάντα επίπεδα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 74%, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μια ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης της αύξησης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Χανιά: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες (1-14/3/21) καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 1000%. Σημειώνεται ότι το ιικό φορτίο στα λύματα των Χανίων, πριν την απότομη αύξηση του 15νθημέρου, ήταν χαμηλό.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 695%, ενώ σταθεροποίηση, σε σχετικά χαμηλά επίπεδα,παρατηρήθηκε στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα, 1-7/3/21.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στην Πάτρα παρατηρείται μια σταθεροποίηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μια ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης σε σχέχη με τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Κρούσματα σήμερα 17/3: Τι δήλωσε ο καθηγητής Θωμαΐδης

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη «οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Αττική συνεχίζει να έχει υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα, χωρίς κανένα σημάδι ύφεσης».

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής σημείωσε πως «φαίνεται μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα, μέσα στα φυσιολογικά όρια, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα συγχρωτισμού όπως ίσως της Τσικνοπέμπτης». Παράλληλα, εκτίμησε ότι, «η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Αυτό που φαίνεται είναι ότι είμαστε στη χειρότερη φάση και τα δεδομένα ενισχύουν την παράταση κάποιων μέτρων».

Αναφερόμενος σε «αριθμούς» ο κ. Θωμαΐδης είπε πως «είναι πιθανό να ξεπεράσουμε και τα 3000 κρούσματα ημερησίως. Παρά το ότι, εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ, το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι επιβαρυμένο. Δεν είμαι ειδικός των μέτρων, μόνο λογικά μπορώ να προσεγγίσω».

Ερωτώμενος σχετικά με το αν υπάρχει λόγος παράτασης ή άρσης των μέτρων παρατήρησε πως «υπάρχουν κίνδυνοι επέκτασης, από τη στιγμή που ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς». Τέλος, σχετικά με το ποια περιοχή της Αθήνα είναι πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά, είπε πως είναι το κέντρο της.

Κρούσματα σήμερα 17/3: Μεγάλη ανησυχία για σήμερα

Κρούσματα σήμερα 17/3: Μεγάλη ανησυχία για σήμερα

Κρούσματα σήμερα 17/3: Τι θα γίνει με το lockdown

Η άρση του lockdown, έστω με σταδιακό τρόπο, απασχολεί τους λοιμωξιολόγους  τις τελευταίες ημέρες με την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας να συνεδριάζει την Παρασκευή προκειμένου να αποφανθεί επί του θέματος. Στο πλαίσιο αυτό ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε σήμερα ότι Λύκεια και κάποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν τον Απρίλιο.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ «υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να αρχίσουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια». Παράλληλα, σημείωσε: «Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη».

Χαράλαμπος Γώγος: Την Παρασκευή οι εισηγήσεις της Επιτροπής

Ακόμη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι σήμερα η Επιτροπή θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή (19/3) θα συνεδριάσει  για να προχωρήσει στις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, είναι ζητούμενο και μια ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας. «Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, κυρίως ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε.

Ο Χαράλαμπος Γώγος

Ο Χαράλαμπος Γώγος

Σε ερώτηση για κάποιου είδους άνοιγμα αποκρίθηκε ότι «δεν είναι τίποτα βέβαιο είναι ζητούμενο, όλα αποφασίζονται πάντα κάτω από ένα πρίσμα επιδημιολογικών δεδομένων. Είναι πάντως μια ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας. Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη».

Χαράλαμπος Γώγος: Πρέπει να υπάρχει Plan B

Στη συνέχεια ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι «ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν βελτίωση, εξισορρόπηση, γιατί το ΕΣΥ είναι σε πολύ μεγάλη πίεση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει Plan B». Δεν θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών.

Όπως είπε, «σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι, δε θέλουμε να συμβεί, δεν πρέπει και δε θα συμβεί. Κι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα. Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε (click away, click inside) δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα».

Κρούσματα σήμερα 17/3: Έκτακτες ανακοινώσεις για το ΕΣΥ

Στις 6:00 το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα ένταξης ιδιωτικών κλινικών στο Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένες κλινικές θα διατεθούν αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19, ενώ στο πρόγραμμα του ΕΣΥ θα ενταχθούν και άλλες για ανθρώπους που έχουν άλλα νοσήματα, πλην κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκκένωση του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» προκειμένου να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά Covid-19. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «χθες βράδυ δόθηκε εντολή να μετατραπεί το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού. Σήμερα εκκενώνεται από τους νοσηλευόμενους ασθενείς που είναι γενικά περιστατικά».   svg%3E

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων στην χώρα. Yπογράμμισε πως πρέπει να εξεταστεί αν η αύξηση της θετικότητας είναι κάτι συγκυριακό ή αν είναι κάτι άλλο που πρέπει να μας προβληματίσει.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται, αντέχει όμως και θα αντέξει», σημείωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «το τελευταίο διάστημα έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου υγείας που αφορά και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ήδη συνεργάζεται ο ιδιωτικός τομέας και το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας που αφορούν περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». Αριστοτελία Πελώνη

Η Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε στην παρουσίαση, σήμερα από την Κομισιόν του δεσμευτικού πλαισίου για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, ενός σχεδίου, όπως είπε, «που έχει το βλέμμα του προς την επανεκκίνηση των μετακινήσεων και του τουρισμού το καλοκαίρι. Μέσα σε αυτό το πακέτο, υπάρχει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία έβαλε ο ίδιος στο τραπέζι και η οποία υιοθετείται αυτή τη στιγμή.

Μέσα στο το επόμενο τρίμηνο θα γίνουν οι συζητήσεις ώστε να πραγματοποιηθεί η εφαρμογή τους μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για μία επιτυχία της χώρας και θα ήθελα να την αναλογιστούν όσοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να μιλήσουν για πιστοποιητικό ανικανότητας», τόνισε. «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΜΑ». 

Η κυρία Πελώνη σημείωσε ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΜΑ. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε και που προμηθεύεται η ΕΕ, είναι τα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στην ελληνική περίπτωση δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν μια απόφαση αναστολής. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ωστόσο, συνεδρίασε και συνεκτίμησε επιστημονικά δεδομένα και από άλλες χώρες και αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των εμβολιασμών.

Αναμένουμε την οριστική τοποθέτηση του ΕΜΑ, εκτός από τη χτεσινή σχετική τοποθέτησή του, ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων παρενεργειών. Θεωρώ πολύ θετικό ότι, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε χτες, υπήρξε πολύ καλή προσέλευση στα ραντεβού, πράγμα που δείχνει ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τον εμβολιασμό και θέλουν γρήγορα να προχωρήσει, ώστε να χτιστεί αυτό το μεγάλο τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να άρουμε και τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα από την άνοιξη και μετά».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments