Οικονομία

Ομόλογο: Στα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές – 2,5 δισ. ευρώ θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο

Ομόλογο: Στα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές – 2,5 δισ. ευρώ θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο
Ομόλογο: Έκλεισε σήμερα στις 13:00 το βιβλίο για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου με τη ζήτηση να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα.
Ομόλογο: Έκλεισε σήμερα στις 13:00 το βιβλίο για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου με τη ζήτηση να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα.

Έκλεισε σήμερα στις 13:00 το βιβλίο για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου με τη ζήτηση να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ ενώ το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δις. ευρώ.

Ομόλογο: Τι έδειξαν τα στοιχεία

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα με το αρχικό quidance για το επιτόκιο στο MS+160 μονάδες βάσης. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο MS συν 160 μονάδες βάσης, δηλαδή πέριξ του 2%. Το επιτόκιο υποχώρησε πέριξ του 1,8%, ενώ αναμένεται το τελικό επιτόκιο. Αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό δημόσιο βγήκε στις αγορές με 30ετή ομόλογα. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά είναι ιδιαίτερα θετικό.

Ομόλογο: Τι είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου είχε ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ομόλογο: Τι ανέφερε η απόφαση

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σημείο 19 του προοιμίου, την έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, σε άυλη μορφή, σταθερού επιτοκίου, όπως αυτό θα προκύψει από βιβλίο προσφορών, διάρκειας 10 ετών (το «Ομολογιακό Δάνειο» και τα «Ομόλογα»), το οποίο διέπεται από τους όρους που περιλαμβάνονται αναλυτικά στο Πληροφοριακό Δελτίο και συγκεκριμένα υπό την ενότητα “Terms & Conditions of the Notes” του τελευταίου. Σύμφωνα με τους ανωτέρω υπό Α καθοριζόμενους όρους, τα βασικά χαρακτηριστικά των Ομολόγων περιγράφονται ως εξής:

Oι εκδιδόμενοι τίτλοι είναι ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε Ευρώ, σταθερού επιτοκίου, διάρκειας 10 ετών. Τα ομόλογα είναι ανώνυμοι τίτλοι, φέρουν τοκομερίδια, ένα για κάθε ετήσια τοκοφόρο περίοδο και εκδίδονται σε άυλη μορφή, θα είναι δε καταχωρημένα στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) της Τράπεζας της Ελλάδος με κωδικό αριθμό (ISIN) GR0124037715.

Η ονομαστική αξία των Ομολόγων είναι χίλια Ευρώ (€1.000).

Κατά την ημερομηνία έκδοσής τους τα Ομόλογα θα διατεθούν στην τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών.

Για την έκδοση αυτή θα δοθεί προμήθεια η οποία ανέρχεται σε 17,5 μονάδες βάσης (0,175%) επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού της έκδοσης, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στη Σύμβαση Κάλυψης. Το επιτόκιο των Ομολόγων θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών και είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια των Ομολόγων.

Τα Ομόλογα αποφέρουν τόκο από την ημερομηνία έκδοσής τους προς επιτόκιο σταθερό για όλη τη διάρκειά τους. Ο τόκος υπολογίζεται στην ελάχιστη ονομαστική αξία των χιλίων Ευρώ (€1.000), με βάση τον πραγματικό αριθμό ημερών κάθε τοκοφόρου περιόδου και έτος 365 ή 366 ημερών (actual/actual ICMA) και καταβάλλεται δεδουλευμένος.

Η εξόφληση των Ομολόγων θα γίνει στην ονομαστική τους αξία. Εάν κάποια ημερομηνία πληρωμής τόκου ή κεφαλαίου συμπέσει με μη εργάσιμη ημέρα η εξόφληση θα γίνει την αμέσως επόμενη εργάσιμη χωρίς να πληρωθεί πρόσθετος τόκος. Εργάσιμη ημέρα θεωρείται η ημέρα κατά την οποία εκτελούν πληρωμές στην Ελλάδα, οι εμπορικές τράπεζες και οι αγορές συναλλάγματος και κατά την οποία λειτουργεί το σύστημα Τ.Α.R.G.E.T.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments