Ελλάδα

Άκης Σκέρτσος: Δωρεάν rapid test για όλους

Άκης Σκέρτσος: Δωρεάν rapid test για όλους
Άκης Σκέρτσος: Από τέλος Μαρτίου, κάθε πολίτης στο φαρμακείο θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, το οποίο θα κάνει μόνος του.

Ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος. ανακοίνωσε μαζικά δωρεάν self rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, άμεσα προσβάσιμα από τα φαρμακεία. Λίγο πριν η κα. Παπαευαγγέλου ενημέρωσε για την πίεση και στο ΕΣΥ.

Από τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου, κάθε πολίτης δίνοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα μπορεί να προμηθεύεται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα, το οποίο θα κάνει μόνος του στο σπίτι. Στόχος είναι από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα να φτάσουμε τα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Άκης Σκέρτσος: Τα μέτρα δουλεύουν

Απαντώντας στην κριτική για «παλινωδίες» της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι παρά το lockdown τα κρούσματα ξεπέρασαν ακόμα και τα 3.500, ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι τα μέτρα δουλεύουν, ωστόσο υπάρχουν νέες μεταλλάξεις, ο κόσμος έχει κουραστεί, και η κινητικότητα είναι αυξημένη, οδηγώντας σε μη τήρηση των μέτρων και συγκεντρώσεις σε σπίτια και πορείες. Τόνισε δε ότι η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η βρετανική μετάλλαξη είναι από 43%-90% πιο μεταδοτική. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι «επιβάλλεται να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας σε κάποιες δραστηριότητες για να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση στα μέτρα».

Αυτές είναι όλες οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν

To lockdown δεν λήγει, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε ορισμένες αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα έτσι ώστε να «αποσυμπιεστεί» η κατάσταση που έχει προκαλέσει μεγάλη κούραση στον κόσμο. Να σημειώσουμε ότι πολύ υψηλά είναι και σήμερα τα νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τους νεκρούς το τελευταίο 24ωρο να είναι 64, τα κρούσματα 2.785, ενώ οι διασωληνωμένοι «σκαρφάλωσαν» στους 649. Πρώτες σε κρούσματα είναι Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

Ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ευχαρίστησε αρχικά τους ανθρώπους του ΕΣΥ και των άλλων οργανισμών που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό. Τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την κούραση που υπάρχει.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η μάχη απέναντι στον κορωνοϊό είναι παγκόσμια, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από άλλες χώρες. Η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους θανάτους. Σημείωσε ακόμα ότι αυτή είναι μια μακάβρια στατιστική, αλλά είναι ένας δείκτης που δείχνει την πραγματικότητα.

Παρουσίασε, έπειτα, τον χάρτη ECDC που δείχνει ότι η Ελλάδα κάνει χιλιάδες τεστ καθημερινά. Αναφορικά με τις ΜΕΘ είπε ότι υπάρχει αύξηση στο 114% στις δημόσιες ΜΕΘ και 153% στις συνολικές. Στη συνέχεια σημείωσε ότι υπήρξαν προσλήψεις στο ΕΣΥ, ενώ μεγάλωσε και ο στόλος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι έγινε ψηφιοποίηση του κράτους και ότι η οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα, ενώ δεν υπήρξε αύξηση της ανεργίας.

Αμέσως μετά, σημείωσε ότι η Ελλάδα πήρε τα μέτρα έγκαιρα, ότι αυτά δουλεύουν, αλλά τα κρούσματα ανεβαίνουν από τις μεταλλάξεις, την κούραση και τις πορείες.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύουν:

Στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται η επέκταση του ωραρίου μετακίνησης έως τις 21:00 για όλες τις ημέρες, το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, η λειτουργία των κομμωτηρίων και η διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης. Άκης Σκέρτσος

Μια σημαντική αλλαγή που ανακοίνωσε ο Άκης Σκέρτσος είναι ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται ένα rapid test την εβδομάδα από το φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ του.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκέρτσος ενημέρωσε τι θα γίνει με τον εμβολιασμό:

Lockdown: Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό

Lockdown: Τι θα γίνει με τον εμβολιασμό

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, που πήρε τον λόγο στη συνέχεια, τόνισε ΔΕΝ θα επιτρέπεται η μετακίνηση με το αυτοκίνητο με τον κωδικό 6, ενώ ανοίγουν τα πάρκα και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Lockdown: Αναλυτικά τι θα ισχύει

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 το βράδυ ως τις 05.00 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη την εβδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20/3/2021
  • Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από τη Δευτέρα
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα, μάσκα και SMS 6
  • Το ίδιο και για τα πάρκα, μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο
  • Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου
  • Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6

Δείτε εδώ όλα τα μέτρα σε μορφή PDF ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments