Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Σήμερα τα ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων – Αφορά τις αποζημιώσεις ενοικίων

Χρήστος Σταϊκούρας: Σήμερα τα ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων – Αφορά τις αποζημιώσεις ενοικίων
Χρήστος Σταϊκούρας: Η ΑΑΔΕ εντός της ημέρας, θα στείλει ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για το «κούρεμα» ενοικίου.

Η ΑΑΔΕ εντός της ημέρας, θα στείλει ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για το «κούρεμα» ενοικίου.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως στόχος, να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει με αποτέλεσμα να μην έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα στους δικαιούχους τα ποσά των αποζημιώσεων. Στην ενεργοποίηση της διαδικασίας αποστολής των ειδοποιητηρίων θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω Taxis.

Χρήστος Σταϊκούρας: Πότε οι πληρωμές

Σήμερα ή τη Δευτέρα θα καταβληθούν στους δικαιούχους οι αποζημιώσεις για τα «κουρέματα» ενοικίου μηνός Ιανουαρίου όπως επίσης και οι ενισχύσεις στο πλαίσιο της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Χρήστος Σταϊκούρας: Πόσο κοστίζει την εβδομάδα το lockdown

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το lockdown κοστίζει την εβδομάδα, 725 εκατ. ευρώ, 50% στο σκέλος των εσόδων και 50% στο σκέλος των δαπανών. Εκτίμησε μάλιστα ότι η εικόνα των δημοσίων εσόδων, τόσο για τον Μάρτιο όσο και για το δίμηνο Απριλίου-Μαίου, δεν θα είναι καλή.

Χρήστος Σταϊκούρας: Σειρά ενεργειών για τη στήριξη των δανειοληπτών

Σειρά ενεργειών για τη στήριξη των δανειοληπτών και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στο συνέδριο NPL Forum της Ethos Events με αντικείμενο τη διαχείριση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Χρήστος Σταϊκούρας: Σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών

1η. Την παράταση του Προγράμματος “Ηρακλής” Ήδη, την προηγούμενη Παρασκευή, κατατέθηκε το επίσημο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για την παράταση του Προγράμματος προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας γεγονός, γιατί, όπως φαίνεται από τον προγραμματισμό αλλά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας, μέχρι το τέλος του 2022, όλες οι συστημικές τράπεζες μπορούν να έχουν επιτύχει ένα μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων, πιθανόν κάποιες και μέσα στο 2021. Χαρακτηριστικά, 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες πιο επιθετικές στρατηγικές μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με ένταξη χαρτοφυλακίων στην επέκταση του Ηρακλή, και έπεται συνέχεια. Επί της ουσίας, μέσα στα 2 ½ έτη της διακυβέρνησής μας, θα έχει επιτευχθεί μία από τις μεγαλύτερες συστημικές μειώσεις του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία. Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ κ.α.), ομάδες εργασίας, οι οποίες , σε καθημερινή βάση, για τη σταδιακή υλοποίηση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Έχει ήδη υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος του νομοθετικού έργου και έχουν εκδοθείοι πρώτεςΥπουργικές Αποφάσεις, που αφορούν την ενεργοποίηση, από την 1η Μαρτίου, της διαδικασίας εξυγίανσης των επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης. Με την εν λόγω διαδικασία, οι επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, έχουν τη δυνατότητα, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους. Ταυτόχρονα, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με επιμέρους πλατφόρμες, το οποίο ότι έτοιμο προς λειτουργία την 1η Ιουνίου, ημερομηνία που και η εφαρμογή του Νόμου για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σταϊκούρας Χρήστος

Χρήστος Σταϊκούρας – Υπουργός Οικονομικών

Αυτό θα παρέχει επιδότηση μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων, για διάστημα 8 μηνών. Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας. Όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την 1η κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, παρέχουμε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Ενώ σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, παρέχουμε επιδότηση έως 80% της δόσης. Η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Την ενίσχυση και επέκταση της τραπεζικής χρηματοδότησης, με τη διοχέτευση στην οικονομία των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης Next Generation EU. Το ποσό που αναλογεί στη χώρα μας ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ, κυρίως επιχορηγήσεις, που θα κατευθυνθούν σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.Συμπερασματικά, βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου, και συνολικά της Κυβέρνησης, είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν, ξανά, μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments