Ελλάδα

Nordic Monitor: Η Τουρκία σχεδίαζε κατάληψη ελληνικών βραχονησίδων

Nordic Monitor: Η Τουρκία σχεδίαζε κατάληψη ελληνικών βραχονησίδων
Nordic Monitor: Την κατάληψη 131 νησιών, νησίδων και βραχονησίδωντου Αιγαίου σχεδίαζε η Τουρκία αναφέρει η ιστοσελίδα αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου.

Η σκανδιναβική ιστοσελίδα Nordic Monitor σε σημερινό της άρθρο υποστηρίζει πως η Τουρκία είχε εκπονήσει σχέδιο εισβολής σε 131 νησιά του Αιγαίου, νησίδες και βραχονησίδες που θεωρούνταν αμφισβητούμενες. Να σημειωθεί πως η ιστοσελίδα ανήκει στον αυτοεξόριστο στη Σουηδία Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. Να θυμίσουμε πως χθες έγινε γνωστή και η καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Το μυστικό έγγραφο, μια παρουσίαση PowerPoint με 16 διαφάνειες, περιελάμβανε έναν χάρτη με τις αμφισβητούμενες τοποθεσίες. Η παρουσίαση φαίνεται να είχε ετοιμαστεί από τις Ακαδημίες Πολέμου και δεν έχει σφραγίδα ημερομηνίας.

Nordic Monitor

Το άρθρο της Nordic Monitor

Nordic Monitor: Που βρέθηκε το εν λόγω έγγραφο

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Nordic Monitor, το επίμαχο PowerPoint, αποτελεί μέρος μελέτη που εστίαζε στο συντονισμό μεταξύ των σωμάτων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, καταγράφοντας τις πιθανότητες που είχε ο καθένας απέναντι στον άλλον σε μία σειρά από διενέξεις στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο. Η παρουσίαση αναφέρει το πως ο τουρκικός στρατός θα κινηθεί προκειμένου να καταλάβει τα νησιά και νησίδες, με ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.

Το μυστικό έγγραφο βρέθηκε θαμμένο στα παραρτήματα ενός φακέλου μιας υπόθεσης στη Σμύρνη. Ο εισαγγελέας Οκάν Μπάτο φαίνεται να έχει ενσωματώσει το μυστικό σχέδιο στο αρχείο αποδεικτικών στοιχείων και να το έχει κρύψει σε ένα χρηματοκιβώτιο στο δικαστήριο. Το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε επίσης σε έναν άλλο εισαγγελέα, το Τσιχάτ Ιπεκτσί, στην Άγκυρα, σε μια άλλη υπόθεση. Αυτός ο εισαγγελέας αγνόησε επίσης την ευαισθησία του εγγράφου.

Nordic Monitor

Nordic Monitor: Ποιες περιοχές βρίσκονταν μέσα στο έγγραφο

Τα αμφισβητούμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες είναι τα εξής: 3 στην τοποθεσία Ζουράφα, 13 στις Οινούσσες, 21 στη Θύμενα, 18 στους Αρκιούς, 15 στην Ψέριμο, 12 στην Καλόλιμνο, 2 στο Φαρμακονήσι, 10 στο Γυαλί, 11 στη Λέβιθα, 2 στην Στρογγυλή και 24 τοποθεσίες γύρω από την Κρήτη.

Η μελέτη, σύμφωνα με το Nordic Monitor, βασίστηκε σε διδάγματα που αντλήθηκαν από την κρίση στα Ίμια, η οποία έφερε την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος του πολέμου το 1996. Μάλιστα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι η κρίση στα Ίμια κατέστησε σαφές πως οι μικρότερες μονάδες δύναμης θα ήταν καθοριστικές για τις επιχειρήσεις στο μέλλον των Ιμίων, όπως και οι εντάσεις με την Ελλάδα.

Τόσο η Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων, που ελέγχεται άμεσα από το Γενικό Επιτελείο, όσο και από την ελίτ μονάδα τουρκικού ναυτικού, Underwater Offense (Su Altı Taarruz ή SAT), θα κινητοποιηθούν χωριστά ή από κοινού από τη θάλασσα σε ταχύπλοα και από αέρος μέσω βοηθητικών μηχανημάτων για τον έλεγχο των στοχοθετημένων νησιών και νησιών.

Οι επιχειρήσεις θα διεξαχθούν υπό την κάλυψη της πυροσβεστικής δύναμης από την αεροπορία, τις φρεγάτες και το πυροβολικό από την ηπειρωτική χώρα. Ολόκληρη η επιχείρηση θα συντονίζεται από μια κοινή εντολή ειδικών επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί με το όνομα Müşterek Özel Harekat Görev Birliği Komutanliği (MÖHGBK).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments