Πολιτική

Πρίγκιπας Κάρολος: Η Βράβευση από τον Μπακογιάννη

Πρίγκιπας Κάρολος: Η Βράβευση από τον Μπακογιάννη
Πρίγκιπας Κάρολος: Ο Κώστας Μπακογιάννης τίμησε τον πρίγκιπα της Ουαλίας με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.

Ο πρίγκιπας Κάρολος τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, με το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να κάνει την απονομή σε μία ειδική τελετή που έλαβε χώρα νωρίτερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Ο κ. Μπακογιάννης αποκάλεσε τον πρίγκιπα Κάρολο «δεδηλωμένο φίλο της Ελλάδος και του Ελληνισμού, ιδιαίτερα δε έναν φίλο της Αθήνας, της ιστορίας και του πολιτισμού της».

Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης παρασημοφόρησε τον πρίγκιπα Κάρολο με την ύψιστη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, σε αναγνώριση της συνδρομής του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου στην απελευθέρωση της Ελλάδας, αλλά και της αφοσίωσης και της συνεισφοράς του ιδίου στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προώθηση των γραμμάτων και των καλών τεχνών. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ιδιαίτερα τα εξής: «Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται διαχρονικά με ισχυρούς πολιτισμικούς, οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς, με μια σχέση που κραταιώθηκε από την απαρχή του Ελληνικού κράτους».

Κώστας Μπακογιάννης: Η συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελληνική Επανάσταση

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε τη συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στην απευλεθερωτικό αγώνα της Ελλάδας, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις διπλωματικές παρεμβάσεις του Λόρδου Κάνινγκ και τη συμβολή του Βασιλικού Ναυτικού στην έκβαση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, με επικεφαλή τον Ναύαρχο Έντουαρντ Κόδριγκτον, ως ιδιαίτερα καθοριστικές για τη πορεία της Επανάστασης. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμβολή των ανθρώπων του πνεύματος: «Λαμπρό παράδειγμα ο Λόρδος Βύρων που, με τη μοναδική φλόγα των ποιημάτων του, κατάφερε να αποδώσει την οικουμενικότητα των αξιών της ελληνικής επανάστασης, αυξάνοντας την ακτινοβολία της σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν ήταν όμως μόνο πνευματική η συνδρομή του βρετανικού λαού στον αγώνα. Έδωσαν και πολλοί άλλοι Βρετανοί τη ζωή τους μαχόμενοι δίπλα στους Έλληνες για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ανεξαρτησίας. Με τις πράξεις τους έγιναν ήρωες, μέρος της ένδοξης ελληνικής ιστορίας και τους τιμούμε σήμερα πλάι στους Έλληνες αγωνιστές. Δεν ξεχνάμε τον στίχο του Πέρσι Μπυς Σέλλεϋ, «Είμαστε όλοι Έλληνες». Από τότε, η σχέση μας παρέμεινε στενή και συνεχίζει να παράγει αξιόλογο έργο, έχοντας όλες τις προδιαγραφές για μια λαμπρή συνέχεια», ανέφερε ο δήμαρχος της Αθήνας.

Κώστας Μπακογιάννης για πρίγκιπα Κάρολο: «Είσαστε ένας γεννημένος πνευματικός άνθρωπος»

Επίσης, εξήρε την προσωπικότητα του Πρίγκιπα της Ουαλίας και την πολύπλευρη προσφορά του στον άνθρωπο, τις τέχνες, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. «Υψηλότατε, με πνεύμα ανήσυχο και πρωτοπόρο, ψάχνετε πάντα ευκαιρίες για βελτίωση, και δουλεύετε συστηματικά για την μετατροπή του αρνητικού σε θετικό, του ζημιογόνου σε επωφελές, της απειλής σε ευκαιρία» είπε. «Είσαστε ένας γεννημένος πνευματικός άνθρωπος, που εστίασε από νωρίς στη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης, εισάγοντάς την σαν απαραίτητη προϋπόθεση όλων των δράσεων σας. Ακούραστος υπερασπιστής της διατήρησης της πλούσιας κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική, το θέατρο και ο πολιτισμός γενικότερα, έχετε υπάρξει, ακόμα, θερμός υποστηρικτής των νέων ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Πρίγκιπας Κάρολος: «Αυτό το μετάλλιο πάντοτε θα μου θυμίζει τη σύνδεση μου με αυτή την αξιοθαύμαστη χώρα»

Από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος με την τιμητική του βράβευση. «Είμαι πραγματικά συγκινημένος και έκπληκτος, διότι είναι μια καταπληκτική τιμή αυτή που μου αποδίδετε, δίνοντας μου αυτό το ξεχωριστό μετάλλιο. Πρέπει να πάω πίσω στο 1998, γιατί τότε έκανα μια άλλη επίσκεψη όπου μου δόθηκε το μετάλλιο της πόλης. Αλλά, όπως προείπα, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ακόμα και στη δική μου ηλικία θα κέρδιζα ένα χρυσό μετάλλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φυσικά ο πρίγκιπας της Ουαλίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δεσμούς που τον ενώνουν με την Ελλάδα. «Θα φορώ, πρόσθεσε, με χαρά αυτό το μετάλλιο και περηφάνια, διότι πάντοτε θα παραμένει κάτι, το οποίο θα είναι θησαυρός στην καρδιά μου. Και φυσικά θα είναι το απαύγασμα της επίσκεψης μου στην Αθήνα, αλλά θα μου θυμίζει και την ευγένεια σας και τις σκέψεις ως προς εμένα μετά από τόσα χρόνια. Όπως είπα και πριν από τρία χρόνια, όπου ήμουν ξανά εδώ, έχω λίγο ελληνικό αίμα στις φλέβες μου και αυτό το μετάλλιο πάντοτε θα μου θυμίζει τη σύνδεση μου με αυτή την αξιοθαύμαστη χώρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments