Ελλάδα

Self test: Τι πρέπει να κάνουμε αν βγει θετικό

Self test: Τι πρέπει να κάνουμε αν βγει θετικό
Self test: Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση έδωσε όλες τις τελευταίες πληροφορίες για τα self test. Τι κάνουμε αν βγει θετικό.

Τα self test έρχονται σε λίγες μέρες στη ζωή μας αφού, όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή ενημέρωση, από τις 7 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία. Ο στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών είναι αυτή η διαδικασία να βοηθήσει στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών, κυρίως, και έτσι να έχουμε καλύτερη ιχνηλάτηση. Θυμίζουμε ότι τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (3.080 μόνο) σήμερα, ενώ οι νεκροί του τελευταίου 24ωρου είναι 72 και 753 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ενημέρωσε ότι «η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη 7 Απριλίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 ως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς».

Αμέσως μετά η διάθεση θα αφορά στους πολίτες παραγωγικής ηλικίας 18 – 64 ετών και μετά στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό. Επιπρόσθετα, σημείωσε αναλυτικά ποια είναι η διαδικασία που προβλέπεται σε περίπτωση θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος.

Self test: Τι κάνουμε αν βγει θετικό

Self test: Τι κάνουμε αν βγει θετικό

Self test: Τι θα γίνει σε περίπτωση που είμαστε θετικοί

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν τη συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, για τη διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία επισημαίνονται τα εξής:

  • θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Διευκρινίζεται ότι: Τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.

Πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.

Τέλος, σε ότι αφορά την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 5/4 ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ενημέρωσε εργαζόμενους και καταναλωτές ότι θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. «Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.Gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr για να κάνουν δωρεάν τεστ αντιγόνου» είπε.

«Τονίζεται, για μία ακόμη φορά, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης» κατέληξε.

Self test: Πώς αυτοαπομονωνόμαστε

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για το πώς μπορούμε να αυτοαπομονωθούμε αν είμαστε θετικοί.

Όπως ανέφερε, αρχικά, σημαντική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, ενώ τόνισε πως σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται ο αριθμός νέων διαγνώσεων στην Αττική με αύξηση 4 %. Ακόμη, υπογράμμισε πως μεγαλύτερη είναι η αύξηση στη Θεσσαλονίκη, με έντονη την πίεση στα νοσοκομεία.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία αυτοαπομόνωσης όταν το τεστ βγει θετικό. Συγκεκριμένα, πρέπει να τηρηθούν τα εξής:

  • Ειδικό δωμάτιο απομόνωσης για όποιον βρεθεί θετικός
  • Απόρριψη τροφίμων που έχει έρθει σε επαφή ο θετικός
  • Αποφυγή χρήσης κουζίνας από θετικούς
  • Οι θετικοί θα πρέπει να αποφεύγουν να κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους
  • Απαραίτητη η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας
  • Όχι χρήση κοινών αντικειμένων όπως πετσέτες κ.ά.
  • Καθαρός αέρας – μισάνοιχτα παράθυρα

Συγκεκριμένα, όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν κάποιος βρεθεί θετικός μετά το self test και ζει στο ίδιο σπίτι με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να βρίσκεται μακριά από τους υπόλοιπους τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Τα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασυμπτωματικό φορέα τις τελευταίες δύο ημέρες θα πρέπει να πεταχτούν, ενώ ίδιος θα πρέπει να αποφεύγει την χρήση της κουζίνας.

Self test: Πώς αυτοαπομονωνόμαστε

Self test: Πώς αυτοαπομονωνόμαστε

Ο θετικός στον κορωνοϊό φορέας θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας όταν κινείται στους κοινόχρηστους χώρους ενός σπιτιού και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί κοινόχρηστη τουαλέτα.

Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όλοι οι υπόλοιποι που ζουν στο ίδιο σπίτι καθώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια αντικείμενα στο μπάνιο ούτε τις ίδιες πετσέτες. Ο καθένας θα πρέπει να φέρνει τα ατομικά του αντικείμενα όταν θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και το μπάνιο, τόνισε.

Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να υπάρχουν μισάνοιχτα παράθυρα σε όλο το σπίτι καθώς πλέον και ο καιρός επιτρέπει κάτι τέτοιο. Εφόσον ολοκληρωθεί η περίοδος νόσησης ενός θετικού φορέα, θα πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν οι χώροι στους οποίους απομονώθηκε, δηλαδή το συγκεκριμένο δωμάτιο πριν χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments