Ελλάδα

Johnson & Johnson: Σήμερα οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Johnson & Johnson: Σήμερα οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα
Johnson & Johnson: Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει προγραμματιστεί να χρησιμοποιείται στην χώρα από την επόμενη Τετάρτη, αν δεν αλλάξει κάτι από τις έρευνες του ΕΜΑ για τον συσχετισμό των εμβολίων με τις θρομβώσεις.

Νέος γύρος συζητήσεων αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχει ξεκινήσει από χθες (13/4) μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να βάλουν φρένο στη χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson λόγω περιστατικών θρομβώσεων. Την ίδια ώρα, και ο ΕΜΑ ξεκινά να ερευνά τις υποθέσεις.

Johnson & Johnson: 33.600 δόσεις σήμερα στην Ελλάδα

Στο περιθώριο αυτό, η χώρα μας παραλαμβάνει σήμερα τις πρώτες  33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και αναμένει από την εταιρία μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν έχει γίνει σαφές τι θα γίνει με τις δόσεις και αν -και πόσο- θα καθυστερήσουν. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει προγραμματιστεί να χρησιμοποιείται στην χώρα από την επόμενη Τετάρτη, αν δεν αλλάξει κάτι από τις έρευνες του ΕΜΑ για τον συσχετισμό των εμβολίων με τις θρομβώσεις.

Στο μεταξύ οι άλλες παρασκευάστριες εταιρίες εμβολίων συνεχίζουν τις παραδόσεις. Από την εταιρία Pfizer και σύμφωνα με το πλάνο παραδόσεων που έχει αποστείλει, αναμένουμε στην Ελλάδα για τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις. Από την AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

Τι ανακοίνωσαν χθες CDC και FDA:

Χθες έγινε γνωστό ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ζητούν τη διακοπή της χορήγησης του μονοδοσιακού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών θρομβώσεων σε έξι γυναίκες. Οι δύο ομοσπονδιακές αρχές θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και θα παροτρύνουν τις Αρχές των πολιτειών να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με τους New York Times.

Μέχρι στιγμής επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, δηλαδή μόλις το 0,0001% αυτών που εμβολιάστηκαν είχαν την ανεπιθύμητη αντίδραση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας τύπος θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου παρατηρήθηκε σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε έξι γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Μια εξ’ αυτών έφυγε από τη ζωή και μια δεύτερη νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα.

Σε κοινή τους δήλωση CDC και FDA υπογράμμισαν: «Το CDC και το FDA εξετάζουν δεδομένα που περιλαμβάνουν έξι αναφερθείσες στις ΗΠΑ περιπτώσεις σπάνιου & σοβαρού θρόμβου αίματος σε άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου. Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου τύπου θρόμβου αίματος διαφέρει από τη θεραπεία που συνήθως μπορεί να χορηγηθεί. Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία. Η FDA θα επανεξετάσει αυτήν την ανάλυση καθώς διερευνά επίσης αυτές τις περιπτώσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments