Τεχνολογία

Ρομποτικά αυτοκίνητα: Έρχονται με φόρα στην καθημερινότητα

Ρομποτικά αυτοκίνητα: Έρχονται με φόρα στην καθημερινότητα
Ρομποτικά αυτοκίνητα: Οι εξελίξεις στον χώρο της Τεχνολογίας είναι ραγδαίες. Δίτε τι αποφάσισαν οι Αρχές στο Ντουμπάι, Τι αποφάσισε η Domino's.

Τα ρομποτικά αυτοκίνητα έρχονται με φόρα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Άλλωστε, οι εξελίξεις στην Τεχνολογία και την Επιστήμη είναι ραγδαίες με πολλές ειδήσεις να εντυπωσιάζουν το τελευταίο διάστημα. Πολλή συζήτηση έγινε για τη μαϊμού που παίζει βιντεοπαιχνίδι μέσω του νου της χάρη σε ασύρματα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, ενώ οι εικόνες που έρχονται από το Perseverance στον Άρη είναι μοναδικές.

Αναφορικά με τα ρομποτικά αυτοκίνητα, οι Αρχές του Ντουμπάι έδωσαν άδεια στην αμερικανική εταιρεία Cruise να ξεκινήσει το 2023 δοκιμαστικά δρομολόγια στην πόλη με τα αυτόνομα αυτοκίνητα της τα οποία θα εκτελούν υπηρεσίες ταξί. Το Ντουμπάι είναι το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχοντας εξελιχθεί στον 21ο αιώνα σε ένα από σύμβολα της ανάπτυξης και της χλιδής στην Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα.

Πριν από λίγα χρόνια οι Αρχές του Εμιράτου πήραν την απόφαση ότι θέλουν να μετατρέψουν και μάλιστα πολύ σύντομα το Ντουμπάι όχι απλά στην πιο hi-tech πόλη του κόσμου αλλά σε έναν τόπο βγαλμένο κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Εκτός των άλλων, στο Ντουμπάι οι Αρχές του Ντουμπάι κατασκευάζουν δίκτυο λειτουργίας υπερηχητικών τρένων και έχουν επιτρέψει τις δοκιμές ιπτάμενων αυτοκινήτων και αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων που θα λειτουργούν ως ταξί με στόχο αυτά να ξεκινήσουν επισήμως τα δρομολόγια τους μέσα στα επόμενα 1-2 έτη.

Την στιγμή που τα αυτόνομα ιπτάμενα ταξί θα πετούν στον ουρανό του Ντουμπάι στους δρόμους θα κυκλοφορούν τα τετράτροχα… αδελφάκια τους. Οι αξιωματούχοι του Ντουμπάι έχουν θέσει ως στόχο το 20% των μετακινήσεων στην πόλη ως το τέλος της δεκαετίας να γίνεται με αυτόνομα οχήματα.

Η Cruise που υποστηρίζεται από την General Motors και την Honda παρουσίασε πριν από δύο χρόνια το Origin, ένα όχημα αυτόνομης κίνησης στο οποίο δε υπάρχουν τιμόνι και πεντάλ. Το όχημα που κινείται με ηλεκτρική ενέργεια έχει χωρητικότητα τεσσάρων επιβατών και έχει ήδη κάνει δοκιμαστικές διαδρομές σε δρόμους της Καλιφόρνια στις οποίες έχει καλύψει συνολικά 1,6 εκατ. χλμ. χωρίς να έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ασφαλείας στην λειτουργία τους. Μάλιστα τα στελέχη της Cruise ευελπιστούν ότι θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους από την πόλη του Σαν Φρανσίσκο στο οποίο εδρεύει η εταιρεία νωρίτερα από το 2023.

Ρομποτικά αυτοκίνητα: Με αυτά θα παραδίδει πίτσες η Domino’s

Την ίδια ώρα, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πιτσαρίας στον κόσμο, η Domino’s, μετά την παράδοση των προϊόντων της με drones ξεκινά την παράδοση τους με αυτόνομα αυτοκίνητα.

Η Domino’s ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στη χρήση ιπτάμενων αυτόνομων οχημάτων για να παραδίδουν τις πίτσες και τα υπόλοιπα γεύματα των καταστημάτων της. Τα drones μειώνουν τον χρόνο παράδοσης τόσο εντός των αστικών περιοχών αλλά επιτρέπουν και την αποδοχή παραγγελιών σε μη αστικές περιοχές πηγαίνοντας επίσης γρήγορα τις παραγγελίες.

Η εταιρεία πρωτοπορεί και πάλι ξεκινώντας παραδόσεις των παραγγελιών στους πελάτες με αυτόνομα αυτοκίνητα. Η αρχή θα γίνει στην πόλη του Χιούστον όπου η εταιρεία έλαβε άδεια από το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ για να ξεκινήσουν αυτόν τον τρόπο παραδόσεων.

Πώς θα γίνονται οι παραδόσεις

Οι παραδόσεις των παραγγελιών θα γίνονται με το αυτόνομο όχημα Nuro R2. Σε πρώτη φάση το αυτόνομο όχημα θα παραδίδει παραγγελίες σε όσους έχουν κάνει παραγγελίες online. Οι πελάτες θα λαμβάνουν ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για να βγουν από το σπίτι όταν φτάσει το όχημα για να πάρουν την παραγγελία τους.

Στο μήνυμα θα υπάρχει και ένας κωδικός τον οποίο είτε θα πληκτρολογούν σε μια οθόνης αφής που υπάρχει στην πόρτα του οχήματος είτε θα τον πληκτρολογούν στην σχετική εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο για ανοίξουν οι πόρτες και να πάρουν τις πίτσες ή ότι άλλο έχουν παραγγείλει.

To Nuro R2 αποτελεί την δεύτερη γενιά των αυτόνομων οχημάτων Nuro. Δεν διαθέτει τιμόνι, πεντάλ και καθρέφτες ενώ κινείται με ταχύτητες περίπου 40 χλμ/ώρα. Διαθέτει χώρους μεταφοράς φορτίου η θερμοκρασία στους οποίους προσαρμόζεται έτσι ώστε αναλόγως των προϊόντων που μεταφέρει να μπορεί να τα διατηρεί στην σωστή θερμοκρασία αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όπως στην περίπτωση της πίτσας και των τροφίμων γενικότερα.

Αν η λειτουργία του οχήματος αποδειχθεί ασφαλής στους δρόμους και αποτελεσματική στην παράδοση των φορτίων της θεωρείται βέβαιο ότι τόσο αυτό όσο και άλλα παρόμοιας τεχνολογίας που θα κάνουν την εμφάνιση τους θα χρησιμοποιηθούν για την παράδοση κάθε είδους προϊόντων και όχι μόνο τροφίμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments