Πολιτική

Βλάσης για Κυπριακό: Η λύση να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Βλάσης για Κυπριακό: Η λύση να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Βλάσης για Κυπριακό: Ο υφυπουργός Εξωτερικών έχει ταξιδέψει στην Κύπρο, ενώ τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις εν όψει της Διάσκεψης της Γενεύης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Βλάσης έκανε δηλώσεις για το Κυπριακό εν όψει της Διάσκεψης της Γενεύης. Να θυμίσουμε ότι το θέμα της Κύπρου ήταν ανάμεσα σε όσα έγινε αναφορά στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα σε Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τουρκία, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την επόμενη μέρα επισκέφθηκε τους Τουρκοκύπριους.

«Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης με αποκλειστικό σκοπό να βρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Η λύση θα πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία χωρίς κατοχικά στρατεύματα και σύστημα εγγυήσεων», δήλωσε από την Κύπρο ο Κωνσταντίνος Βλάσης.

Μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία για θέματα Διασποράς, ο κ. Βλάσης τόνισε: «Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο θέλω να εκφράσω και να επαναλάβω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την πλήρη στήριξή μας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά ευρύτερα στην περιοχή, και οι προσπάθειές της να δημιουργήσει τετελεσμένα είναι απόλυτα καταδικαστέες και δεν συμβάλλουν στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Βλάσης για Κυπριακό: Η λύση να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Βλάσης για Κυπριακό: Η λύση να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ

ΟΈλληνας υφυπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι «διανύουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για περιορισμό της πανδημικής κρίσης, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της στις κοινωνίες όλου του κόσμου.

Ωστόσο, ορμώμενοι από τη διάθεσή μας να συνεργαστούμε και πάλι στενά βρεθήκαμε σήμερα με στόχο να αδράξουμε το νήμα των δράσεών μας από το σημείο όπου το αφήσαμε πριν από μερικούς μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε μια πραγματικά πολύ παραγωγική συζήτηση και συνάντηση.

Συζητήσαμε τους τρόπους να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που είχαν προταθεί στο παρελθόν, ενώ παρουσιάστηκαν νέες ιδέες και από τους τρεις μας για δράσεις που, νομίζω ότι, θα ενισχύσουν περισσότερο τη στενή μας συνεργασία σε επίπεδο διασποράς».

Στη συνέχεια ο κ. Βλάσης τόνισε ότι: «Ειδικότερα σήμερα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε projects που αφορούν τη νεολαία και τον πολιτισμό. Και μάλιστα στην επόμενη τριμερή Διάσκεψη που θα έχουμε στο Κάιρο, ανάμεσα σε όλα θα έχουμε τη δυνατότητα να διοργανώσουμε και μια γιορτή με αναφορά στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Έπειτα, πρόσθεσε ότι έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα με τους Έλληνες και Κύπριους ομογενείς του Καΐρου να εορταστεί το μεγάλο γεγονός της Εθνεγερσίας. Συνεχίζοντας, ο κ. Βλάσης επεσήμανε ότι η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα της διασποράς δεν είναι ούτε αυτόνομη ούτε μεμονωμένη.

«Θα πρέπει να την εξετάζουμε υπό ένα αδιαίρετο πρίσμα των σχέσεων που αναπτύσσουν τα τελευταία έτη οι χώρες μας με σκοπό τη δημιουργία ενός άξονα συνεργασίας, ευημερίας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Ο ρόλος μας είναι να εστιάσουμε στις σχέσεις μεταξύ των λαών μας όπου και αν αυτοί κατοικούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη σύσφιγξη των σχέσεών τους, στην ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων της ταυτότητάς τους και στη γενικότερη αλληλεπίδρασή τους. Με τον τρόπο αυτό εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των κρατών μας μας εκ των κάτω προς τα άνω ενισχύοντας τις περαιτέρω σφυρηλατημένες επαφές μας σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε ο Κωνσταντίνος Βλάσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments