Ελλάδα

Βεγγαλικά: «Θερμή» Ανάσταση στο Νέο Κόσμο

Βεγγαλικά: «Θερμή» Ανάσταση στο Νέο Κόσμο
Βεγγαλικά: Ανάσταση με βεγγαλικά και μολότοφ έγινε στην εκκλησία της Αναλήψεως, στο Νέο Κόσμο.
Βεγγαλικά: Ανάσταση με βεγγαλικά και μολότοφ έγινε στην εκκλησία της Αναλήψεως, στο Νέο Κόσμο.

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο, να γιορτάζουν την Ανάσταση με βεγγαλικά, στην εκκλησία της Αναλήψεως, στο Νέο Κόσμο. Το φετινό Πάσχα, ως διαφορετικό από τα άλλα γιορτάστηκε και φέτος με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ ιδιαίτερη Ανάσταση έκαναν και οι υγειονομικοί. Βεγγαλικά

Βεγγαλικά: Το έθιμο που ξεκίνησε το 2011

Το επικίνδυνο έθιμο ξεκίνησε το 2011 και από τότε, το βράδυ της Ανάστασης, άτομα συγκεντρώνονται και πετούν μολότοφ και ισχυρές κροτίδες μαζί με τα παραδοσιακά βεγγαλικά, μετατρέποντας την οδό Λαγουμιτζή σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο. Από τη ρίψη των βεγγαλικών ξέσπασε και πυρκαγιά για την κατάσβεση της οποίας κλήθηκε η Πυροσβεστική.

Το έθιμο της φουνάρας στην Κρήτη

Ένα από τα έθιμα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Κρήτη και χρονολογούνται από τα πολύ παλιά χρόνια είναι αυτό της φουνάρας. Φουνάρα στην κρητική διάλεκτο είναι η μεγάλη φωτιά που ανάβουν το Πάσχα. Πρόκειται για ένα έθιμο που γίνεται σε όλα σχεδόν τα χωριά της Κρήτης. Για όσους δεν το έχουν δει, τις προηγούμενες μέρες πριν το Μεγάλο Σάββατο τα παιδιά του χωριού ή και οι μεγαλύτεροι που σπεύδουν να τους βοηθήσουν με τρακτέρ, αγροτικά τρίκυκλα ή αυτοκίνητα, συγκεντρώνουν ένα «βουνό» από ξύλα.

Ο συγκεκριμένος σωρός από ξύλα μπορεί να φτάνει σε ύψος τα 4 με 5 μέτρα και να έχει διάμετρο 15 με 20 μετρα. Συνήθως, αυτό το «βουνό» από ξύλα συσσωρεύεται σε κάποιο ανοιχτό σημείο του χωριού, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με κοντινά σπίτια ή δέντρα. Πολλές φορές η φουνάρα είναι σε σημείο κοντά σε εκκλησία.

Στην κορυφή της φουνάρας τοποθετούν τον «Ιούδα», ένα ομοίωμα που συνήθως φτιάχνεται από παλιά ρούχα. Ακόμα και σήμερα υπάρχει ανταγωνισμός με τα γύρω χωριά για το ποιο από όλα θα κάνει τη μεγαλύτερη φουνάρα. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν παρέες ατόμων, συνήθως νεαρά σε ηλικία, που μένουν από τις βραδινές ώρες μέχρι νωρίς το πρωί κοντά στα ξύλα για να μην τους τα κάψουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments