Ελλάδα

Ψαλτοπούλου: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές

Ψαλτοπούλου: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές
Ψαλτοπούλου: Σε περισσότερους από 500.000 εμβολιασμούς που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που χρειάστηκαν εξέταση ως προς τις παρενέργειες που υπήρξαν.

Η παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, αλλά και για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο χαρακτήρισε ασφαλές, επικαλούμενη τα τελευταία δεδομένα σχετικών μελετών.

Όπως σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου, το πρόγραμμα των εμβολιασμών συνεχίζεται με ικανοποιητικά στοιχεία, καθώς σε περισσότερους από 500.000 εμβολιασμούς που έγιναν τις τελευταίες ημέρες ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που χρειάστηκαν εξέταση ως προς τις παρενέργειες που υπήρξαν.

«Τα τελευταία δεδομένα μας δείχνουν ότι το εμβόλιο της Astrazeneca είναι ασφαλές. Τα περιστατικά μετριώνται σε μονοψήφιο αριθμό στο ένα εκατομμύριο και οι ερευνητές προσπαθούν να δουν με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να βρουν τον τρόπο με τον οποίον θα προβλέψουν ποια άτομα θα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα θρομβωτικού συνδρόμου» πρόσθεσε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Άνγκελα Μέρκελ

«Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή» ξεκαθάρισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να δούμε τα παραδείγματα των χωρών όπως το Ισραήλ και στην Αγγλία που βλέπουμε μονοψήφιο αριθμό θανάτων καθημερινά».

«Έχουμε μικρή εμβολιαστική κάλυψη αναλογικά, στις ηλικίες άνω των 60 ετών» υποστήριξε η κ. Ψαλτοπούλου, τονίζοντας ότι σε αυτές τις ηλικίες υπάρχουν οι μεγαλύτερες επιπτώσεις του κορονωϊού.

AstraZeneca: Τι θα γίνει με τα ραντεβού και τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα

Εδώ και αρκετό καιρό η Κομισιόν έχει προχώρησε σε νομικές ενέργειες κατά της Astrazeneca, λόγω μη έγκαιρης παράδοσης παραγγελίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιπλέον, είχε ζητήσει έρευνα για τους παράγοντες που προκαλούν τις παρενέργειες στο AstraZeneca. Την Κυριακή αποφασίστηκε από την Κομισιόν να σταματήσει να κάνει παραγγελίες εμβολίων από τον Ιούνιο.

Το ερώτημα είναι πως αν οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν τον προγραμματισμό του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ. Οι τελευταίες εξελίξεις δεν επηρεάζουν τον προγραμματισμό του εμβολιαστικού προγράμματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στην παρούσα φάση, όλες, συνεχίζουν να εμβολιάζουν τους πολίτες και με το σκεύασμα της AstraZeneca, παρά τις κατά τόπους διαφοροποιήσεις όσον αφορά κυρίως τις ηλικιακές διαφοροποιήσεις. AstraZeneca

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε πως μέχρι στιγμής στην Ευρώπη έχουν εμβολιαστεί συνολικά 55 εκατομμύρια πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca συμπληρώνοντας πως είναι ένα ασφαλές εμβόλιο το οποίο και έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένη, για όσους έχουν κάνει την πρώτη, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο και για όσους έχουν κλείσει τις ημερομηνίες, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments