Οικονομία

Σκυλακάκης στο Delphi Forum: Αναμένονται 7,9 δισ. ευρώ φέτος από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Σκυλακάκης στο  Delphi Forum: Αναμένονται 7,9 δισ. ευρώ φέτος από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Σκυλακάκης στο Delphi Forum: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε πως φέτος αναμένεται να εκταμιευθούν για την Ελλάδα κονδύλια ύψους 7,9 δις. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε πως φέτος αναμένεται να εκταμιευθούν για την Ελλάδα κονδύλια ύψους 7,9 δις. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης η χώρα μας ήταν μάλιστα η δεύτερη χώρα που κατέθεσε σχέδιο στην Κομισιόν.

Πως θα κατανεμηθεί το ποσό

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό η Ελλάδα θα λάβει τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έχει καταρτίσει σχέδιο βάση του οποίου τα δάνεια αυτά περνούν στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων. Τα 59 δισ. ευρώ που κινητοποιούνται συνολικά είναι αποτέλεσμα της δομής του σχεδίου: Από τα δάνεια, από την εκτεταμένη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με συγχρημαδοτούμενα σχέδια.

Ο Θ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει κατά 90% ήδη προσδιορισμένα έργα και ότι προβλέπει την μεγαλύτερη κινητοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη.

Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε αύξηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Μιλώντας χθες στο «Οικονομικό Forum των Δελφών» ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως  «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξηθεί η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ που θα λάβει το γ’ τρίμηνο εφέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Πόροι του Ταμείου και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ένα τμήμα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για:

Τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 375 εκατ ευρω • Την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος για εναλλακτικές μορφές (υγεία γαστρονομία κλπ) με 260 εκατ ευρω • Την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα με 250 εκατ ευρω • Το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ με 450 εκατ ευρω που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Παράλληλα το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει σημαντική βοήθεια σε:

  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 20% επιπλέον σε σχέση με το ύψος τους χωρίς τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο.
  • Το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2026 κατά 7 μονάδες επιπλέον, ενώ ειδικά εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,6% αντί του 2,4%.
  • Η απασχόληση θα αυξηθεί το 2026 κατά 4 μονάδες επιπλέον, που «μεταφράζεται» σε περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στις 17 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Ecofin είχε τονίσει την επιτακτική ανάγκη ενεργοποίησης του και επιτάχυνσης των διαδικασιών που αφορούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Ο κ. Σταϊκούρας είχε επεσημάνει την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών για την ταχύτερη εκταμίευση των πόρων του. Μάλιστα χαρακτήρισε την πλευρά του σχεδίου που αφορά την χώρα μας, ως ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό , φιλόδοξο και εξωστρεφές σχέδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments