Ελλάδα

Τζανάκης: Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε καταφέρει ανοσία στο 50% του γενικού πληθυσμού

Τζανάκης: Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε καταφέρει ανοσία στο 50% του γενικού πληθυσμού
Τζανάκης: Ενθαρρυντική είναι η εικόνα της πανδημίας, καθώς καταγράφεται μείωση στους διασωληνωμένους ασθενείς που φτάνει το 18%, ενώ η μείωση άγγιξε το 50% περίπου για τις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται η ανοσία του γενικού πληθυσμού να φτάσει το 50%, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, αρκεί να συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς οι εμβολιασμοί στη χώρα κατά του κορωνοϊού.

Σχετικά πρόσφατα ο κ. Τζανάκης είχε εκτιμήσει πως μετά τις 10 Ιουνίου θα παρατηρηθεί πτώση των κρουσμάτων, ενώ παρατήρησε πως η πανδημία παρουσιάζει τάσεις αποκλιμάκωσης.

«Το τείχος ανοσίας θα χτιστεί με τον εμβολιασμό των ενηλίκων, γι’ αυτό δεν θα πρέπει κανείς να καθυστερήσει», είπε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ως προς την πορεία της πανδημίας, ανέφερε πως η εικόνα είναι ενθαρρυντική, καθώς καταγράφεται μείωση στους διασωληνωμένους ασθενείς που φτάνει το 18%, ενώ η μείωση άγγιξε το 50% περίπου για τις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

«Έχουμε μια σχετικά διαχειρίσιμη κατάσταση. Έχουμε μείωση στα κρούσματα κατά 35% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ για πρώτη φορά μετά από καιρό είδαμε Σάββατο με κάτω από 2.000 κρούσματα», υπογράμμισε ο καθηγητής Τζανάκης.

Τέλος, επισήμανε πως «το καλοκαίρι αυτό θα είναι αρκετά καλό, αρκεί να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εμβολιασμοί, ενώ ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τον εμβολιασμό των φτωχών κρατών για να μην έχουμε πινγκ πονγκ κρουσμάτων».

Τζανάκης: Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση και πτώση κρουσμάτων

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, αρχικά ερωτήθηκε για τη νέα φάση άρσης μέτρων, που ουσιαστικά σημαίνει το τέλος του lockdown.

«Νιώθω μια ανακούφιση και μια ελευθερία αλλά προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν τελείωσε τίποτα. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε συγκεκριμένα, με εγρήγορση. Είμαι της γνώμης ότι αν ακολουθήσουμε τους κανόνες, όλα θα πάνε καλά» σχολίασε ο Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η πανδημία παρουσιάζει μια τάση αποκλιμάκωσης. «Αυτό είναι εμφανές στους δείκτες των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και στους αριθμούς των διασωληνωμένων» εξήγησε. ΜΕΘ

Εκτίμησε δε ότι η πορεία των εμβολιασμών είναι ικανοποιητική και έτσι μέχρι τα μέσα Ιουνίου μπορούμε να φθάσουμε σε έναν αριθμό 35 – 40% πλήρως εμβολιασμένων πολιτών. «Είναι τραγικό στην Ελλάδα να έχουμε εμβολιαστική κάλυψη 30% κάτω σε σχέση με τη Βρετανία στους ηλικιωμένους. Η πολιτεία θα πρέπει να προσφέρει εμβολιαστική κάλυψη σε ανθρώπους που αδυνατούν να πάνε σε εμβολιαστικά κέντρα» τόνισε καταλήγοντας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα σημειωθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου που το 30 – 35% των πολιτών θα είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις. «Τότε θα δούμε μια σαφή αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments