Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Ιούλιο αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις

Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Ιούλιο αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις
Ταμείο Ανάκαμψης: Τον Ιούλιο αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις .

Τον Ιούλιο αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις .

Τι δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις «δεν είναι ακόμη βέβαιο για ποιες χώρες θα πρόκειται. Αυτό εξαρτάται από την αξιολόγηση των επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί, με τα οποία οι χώρες αιτούνται χρήματα από το Ταμείο. Ο ακριβής αριθμός χωρών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επειδή δεν έχουν υποβάλει όλες τα σχέδιά τους και επειδή οι χώρες έχουν υποβάλει τα σχέδιά τους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές», όπως.

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που κατατέθηκε

Η αναλυτική περιγραφή των Δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εστάλησαν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής ενότητες:

  • Μακροοικονομικά αποτελέσματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Συνεκτικότητα και συμπληρωματικότητα με άλλα προγράμματα
  • Συσχέτιση με τους πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Ευρωπαϊκές Εμβληματικές Πρωτοβουλίες, η προώθηση των οποίων αποτελεί διακριτό στόχο του Ταμείου
  • Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
  • Ισότητα των φύλων και ίσες ευκαιρίες για όλους
  • Προϋποθέσεις και μηχανισμός εφαρμογής
  • Στήριξη των επενδύσεων μέσω του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Αποτελέσματα διαβούλευσης
  • Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου

Τι είχε δηλώσει η κ. Μάρτα Βιέζουρεκ

Εκπρόσωπος της Επιτροπής η κ. Μάρτα Βιέζουρεκ εξέφρασε την ικανοποίηση της για την έγκριση από όλα τα κράτη μέλη της απόφασης. Παράλληλα, σημείωσε τα εξής: «Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δανειστεί από τις αγορές πολύ γρήγορα και εντός του Ιουνίου», ανέφερε η ίδια εκπρόσωπος.

Τα κράτη μέλη που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πριν τις 30 Απριλίου ανάμεσά τους και η Ελλάδα θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν το τέλος του Ιουνίου και στη συνέχεια το Συμβούλιο έχει το πολύ 4 εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής. Θα χρειαστούν το πολύ δύο μήνες για να αποδεσμευτεί το ποσό της προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού που δικαιούται η χώρα από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF) που είναι το βασικό μέσο του NextGenerationEU.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments