Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Καταβολή σε 10 έως 12 δόσεις από το επόμενο έτος

ΕΝΦΙΑ: Καταβολή σε 10 έως 12 δόσεις από το επόμενο έτος
ΕΝΦΙΑ: Σε 10 ή και 12 δόσεις τον χρόνο θα καταβάλλεται από το 2022 ο ΕΝΦΙΑ, που θα έχει και ανανεωμένους συντελεστές για να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποφορολογηθεί για τις ιδιοκτησίες τους, ανέφερε προ ημερών ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. 

Σε 10 ή και 12 δόσεις τον χρόνο θα καταβάλλεται από το 2022 ο ΕΝΦΙΑ, που θα έχει και ανανεωμένους συντελεστές για να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποφορολογηθεί για τις ιδιοκτησίες τους, ανέφερε προ ημερών ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12», δήλωσε ο υπουργός, σχετικά με τον αριθμό των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος. Προσθέτοντας πως «το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν».

Όπως είχε δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ την επόμενη χρονιά θα αρχίσει τον Μάρτιο. Με βάση το τι θα προκύψει τον Νοέμβριο, στις ασκήσεις υπολογισμού, «θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές, γιατί δε θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικά», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας: «Η άσκηση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη».

Για τους υπόλοιπους φόρους στα ακίνητα που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές.

Ρύθμιση οφειλών: Έως 240 δόσεις προς το δημόσιο και έως 420 στις τράπεζες

Για τους πλειστηριασμούς για την α’ κατοικία στις ευάλωτες ομάδες, ο υπουργός είπε ότι «υλοποιείται ένας καινούργιος νόμος από την 1η Ιουνίου, με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους συνολικά σε πολύ περισσότερες δόσεις. 240 προς το δημόσιο και μέχρι 420 στις τράπεζες. Ξεκίνησε η πλατφόρμα, και θα ενσωματώνονται σιγά- σιγά όλα τα στοιχεία γιατί η ρύθμιση θα βγαίνει αυτόματα με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά του κάθε πολίτη. Στην ίδια πλατφόρμα θα μπουν στοιχεία από την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες. Θα έχουμε όλο το προφίλ του πολίτη και θα βγαίνει αυτοματοποιημένα η ρύθμιση. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι, ώστε στους επόμενους δύο μήνες να υπάρχει η προσωποποιημένη ενημέρωση του πολίτη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments