Οικονομία

Κατώτατος μισθός 2021: Σήμερα οι αποφάσεις – Ποια τα σενάρια

Κατώτατος μισθός 2021: Σήμερα οι αποφάσεις – Ποια τα σενάρια
Κατώτατος μισθός 2021: Στην «ατζέντα» των συζητήσεων βρίσκεται σήμερα ο κατώτατος μισθός καθώς το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Στην «ατζέντα» των συζητήσεων βρίσκεται σήμερα ο κατώτατος μισθός καθώς το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Ποια τα σενάρια

Όπως δήλωσε χθες μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε: «Με βάση όσα προβλέπει ο νόμος, οι κοινωνικοί εταίροι τοποθετήθηκαν. Και οι μικρομεσαίοι, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΒΕ, τάσσονται υπέρ του «παγώματος» του μισθού επειδή έχει μεσολαβήσει μια ύφεση 8,2% πέρυσι. Η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης από τα 650 ευρώ στα 751 ευρώ για λόγους στήριξης των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα, βλέπει και τι έχει μεσολαβήσει και την προοπτική της οικονομίας και θα κινηθεί με έναν τρόπο συνετό και δίκαιο».

Τι είχε προηγηθεί

Το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε στη σελίδα του το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης που συνέταξε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Το σχέδιο σε συνεργασία με πενταμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων καθώς και όλες τις σχετικές εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, τα υπομνήματα των κοινωνικών εταίρων και τα σχετικά πρακτικά της προφορικής διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2021.

Το σύνολο των εργοδοτικών φορέων, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάσσονται υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία. Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάσσονται επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ. Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγείται δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε αύξησή του κατά 1,53%. Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, ζητά να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments