Οικονομία

ΕΚΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές σε ακραίες συνθήκες έδειξαν τα τεστ προσομοίωσης

ΕΚΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές σε ακραίες συνθήκες έδειξαν τα τεστ προσομοίωσης
ΕΚΤ: Ανθεκτικές παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν παραμένουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σύμφωνα με τα τεστ αντοχής.

Ανθεκτικές παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν παραμένουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σύμφωνα με τα τεστ αντοχής. Αυτό σημείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε stress test που πραγματοποιήθηκε σε 38 τράπεζες που περιλαμβάνονταν στο δείγμα και 51 ακόμη τράπεζες μεσαίου μεγέθους που εποπτεύονται από την ΕΚΤ.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε χθες τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2021, από τα οποία προκύπτει ότι το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικό σε δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις.

Και οι 89 τράπεζες που καλύπτονται στην έκθεση εποπτεύονται από την ΕΚΤ. Πρόκειται για 38 τράπεζες της ζώνης του ευρώ οι οποίες συμμετέχουν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και 51 ακόμη τράπεζες μεσαίου μεγέθους της ζώνης του ευρώ. Συνολικά αντιπροσωπεύουν ελαφρώς πάνω από το 75% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στη ζώνη του ευρώ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι τράπεζες ήταν σε καλύτερη κατάσταση στην αρχή της άσκησης σε σχέση με τρία χρόνια πριν, όμως η μείωση κεφαλαίου σε επίπεδο συστήματος ήταν υψηλότερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σενάριο ήταν πολύ δυσμενέστερο σε σύγκριση με το σενάριο που είχε χρησιμοποιηθεί στην άσκηση του 2018.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments