Οικονομία

Σταϊκούρας: Μέχρι τέλος Αυγούστου οι πρώτες εκταμιεύσεις ενισχύσεων για τους πυρόπληκτους

Σταϊκούρας: Μέχρι τέλος Αυγούστου οι πρώτες εκταμιεύσεις ενισχύσεων για τους πυρόπληκτους
Σταϊκούρας: Για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές αλλά και την εκταμίευση των πόρων μίλησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές αλλά και την εκταμίευση των πόρων μίλησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Για την πρώτη εκταμίευση σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός στο MEGA υπάρχουν δύο μεγάλες ενότητες, που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για τη στεγαστική συνδρομή

«Προβλέπονταν η στεγαστική συνδρομή, η οικοσκευή και η ενίσχυση στις επιχειρήσεις που δίνονταν από το υπουργείο Οικονομικών. Στην πρώτη ενότητα ενοποιήθηκε η στεγαστική συνδρομή με την οικοσκευή κι όλα αυτά θα γίνουν αυτοματοποιημένα μέσα από μία πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στις 18 Αυγούστου, έτσι ώστε να υπάρξει γρήγορη εκταμίευση των πρώτων ποσών. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα οι πολίτες που έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους θα έχουν πρώτη βοήθεια και θα τρέχει παράλληλα η αξιολόγηση του προβλήματος από το υπουργείο Υποδομών στο σπίτι τους, ώστε να υπάρξει πλήρης κρατική αρωγή». Τα πρώτα χρήματα θα εκταμιευτούν έως τα τέλη Αυγούστου το αργότερο.

«Στις επιχειρήσεις θα συστηθούν επιτροπές. Η πολιτεία από την ίδια πλατφόρμα θα δώσει αρωγή σε αυτές τις επιχειρήσεις μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η ίδια». Παράλληλα, θα υπάρξουν αναστολές σε φορολογικές, δανειακές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, προβλέψεις για τους ανέργους, τη μη καταβολή του επιστρεπτέου τμήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις, καθώς και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023.

Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

«Πάμε με τις δηλώσεις Ε9, επομένως τα δηλωμένα από τον πολίτη περιουσιακά στοιχεία θα αποζημιωθούν ανάλογα με τις ζημιές που έχουν. Εάν τυχόν περιμέναμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής, θα αργούσαμε κάποιες εβδομάδες να γίνει η εκταμίευση πόρων. Επιλέξαμε την υπεύθυνη δήλωση από τον πολίτη σε τρεις κατηγορίες μεγέθους της ζημιάς. Μόλις τελειώσει η διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τότε εάν δεν υπάρχει δήλωση ή το ποσό της αποζημίωσης βγαίνει μικρότερο, θα υπάρχει από αχρεωστήτως καταβληθέντα για αυτούς τους πολίτες».

Για το ενδεχόμενο νέου lockdown

«Το lockdown δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης και δεν θα υπάρξει lockdown. Σε κάθε περίπτωση ο οποιοσδήποτε περιορισμός στην οικονομική δραστηριότητα έχει κόστος στην οικονομία, αλλά έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Υπάρχουν μέτρα στήριξης που έχουμε κοστολογήσει περίπου στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τους επόμενους 3 με 4 μήνες για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη σταδιακή επιστροφή στην πραγματικότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments