Διεθνή

Λέκκας για Αϊτή: Περιμένουν νέο καταστροφικό σεισμό – Φόβος για 10000 νεκρούς

Λέκκας για Αϊτή: Περιμένουν νέο καταστροφικό σεισμό – Φόβος για 10000 νεκρούς
Λέκκας για Αϊτή: Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισήμανε ότι οι επιστήμονες περιμένουν νέο μετασεισμό της τάξης των 6.7 Ρίχτερ. Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς.

Οι επιστήμονες αναμένουν ένα νέο καταστροφικό σεισμό στην πολύπαθη Αϊτή, με τις εκτιμήσεις για τα πιθανά θύματα να φτάνουν ως το εφιαλτικό σενάριο των 10.000 νεκρών, αναφέρει σε δηλώσεις του ο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κος Λέκκας.

Λέκκας για Αϊτή: Αναλυτικά οι δηλώσεις του καθηγητή

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι μπορεί να έχουμε μεγάλο μετασεισμό, τον οποίο οι επιστήμονες αναμένουν. Επίσης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τον φόβο πως οι νεκροί του νέου καταστροφικού σεισμού ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 10.000.

«Περιμένουμε έναν μετασεισμό της τάξεως των 6,7 Ρίχτερ και βέβαια εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι ότι πιθανότατα να ενεργοποιηθεί το ανατολικό τμήμα του ρήγματος, το οποίο είναι κοντά σε οικιστικές περιοχές», σημείωσε. Όπως τόνισε, εφόσον συμβεί αυτό τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν.

Παράλληλα, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των νεκρών που αναφέρονται ώρα με την ώρα, αυξάνεται, ανέφερε πως η ροή πληροφοριών από την Αϊτή είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι ο νέος αυτός σεισμός ουσιαστικά προήλθε από το ίδιο ρήγμα από το οποίο προήλθε και ο σεισμός του 2010 μόνο που εν προκειμένω το επίκεντρο ήταν λίγο πιο μακριά, περίπου 50 χιλιόμετρα, και ως εκ τούτου δεν έχουμε τον ίδιο αριθμό νεκρών και επιπτώσεων.

Σεισμός Αϊτή: Ανεβαίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός

Ο ισχυρός σεισμός ο οποίος έπληξε την Αϊτή το Σάββατο είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 1.300 άνθρωποι, να τραυματιστούν πάνω από 5.700 και χιλιάδες άλλοι να μείνουν άστεγοι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου πολλοί κάτοικοι ψάχνουν δικούς τους που είτε αγνοούνται, ή έχουν παγιδευτεί κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν.

Σεισμός Αϊτή: Αγωνιώδεις προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες

Υπομένοντας τους μετασεισμούς του κύριου σεισμού, μεγέθους 7,2 βαθμών, κάτοικοι και σωστικά συνεργεία πάσχιζαν χθες Κυριακή, συχνά με πολύ περιορισμένα μέσα, να βρουν και να ανασύρουν επιζήσαντες. Βαριά μηχανήματα, φορτηγά και μπουλντόζες μετακινούσαν κομμάτια μπετόν κτιρίων που κατέπεσαν στην πόλη Λε Καγιέ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, κάπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρες, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο σεισμός έπληξε τη νοτιοδυτική Αϊτή το Σάββατο στις 08:29 (τοπική ώρα· 15:29 ώρα Ελλάδας). Η αϊτινή Πολιτική Προστασία δημοσιοποίησε χθες το βράδυ νεότερο, ακόμη προσωρινό απολογισμό των θυμάτων, που κάνει λόγο για 1.297 νεκρούς. Σχεδόν 30.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments