Πολιτική

Οικονόμου: Η χώρα δεν θα ξαναζήσει μαζικές προσφυγικές ροές

Οικονόμου: Η χώρα δεν θα ξαναζήσει μαζικές προσφυγικές ροές
Οικονόμου: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ τοποθετήθηκε επί πολλών ζητημάτων της επικαιρότητας.

Ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ σχετικά με το Αφγανιστάν και το εθνικό σύστημα υγείας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε μιλήσει σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Είναι πλέον πρώτης προτεραιότητας ζήτημα η Διεθνής Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ., όλοι οι φορείς, να κάνουν ό,τι πρέπει προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι ο κόσμος που είναι να απομακρυνθεί, να απομακρυνθεί με ασφάλεια και από εκεί και πέρα αυτός που θα μείνει πίσω, να μην εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Δηλαδή, να μην κλείσει ο κόσμος τα μάτια του απέναντι σε αυτά που όλοι φοβόμαστε ότι πρόκειται να συμβούν», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

«Η χώρα δεν θα ξαναζήσει μαζικές εισροές προσφύγων»

Επιπλέον, για το ενδεχόμενο προσφυγικών ροών, είπε ότι «δεν σταματήσαμε ποτέ να είμαστε σε εγρήγορση και πως το γεγονός ότι δεν είχαμε φαινόμενα εισροής στη χώρα παράνομων μεταναστών, οφείλεται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, στο ότι πάντοτε είχαμε το νου μας μετά την απόπειρα που έγινε στον Έβρο, και στη στεριά και στη θάλασσα. Το Λιμενικό Σώμα κάνει συνεχείς προσπάθειες για να φυλάξει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως πρέπει να τα φυλάξει. Οι πύλες στον Έβρο φυλάσσονται», τόνισε προσθέτοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίησή του αυτή, στο επιχειρησιακό σκέλος» και πως «είμαστε έτοιμοι σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοιου είδους εγχειρήματα».

«Υπενθυμίζουμε ότι όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αντιδράσαμε αστραπιαία και αποτελεσματικά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε και στη συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο, στην οποία παρατηρήθηκε μία συναντίληψη με την Τουρκία για το θέμα», συνέχισε και υπογράμμισε πως η χώρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξαναζήσει στιγμές του παρελθόντος με μαζικές εισροές. «Κάνουμε αυτό που είναι να κάνουμε, ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας, εύτακτα, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. ‘Αλλο πράγμα, όμως, ο ανθρωπισμός, – όπου, αν μας ζητηθεί, θα συνεισφέρουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας – άλλο πράγμα να αφήνουμε να αιωρείται μία πιθανότητα ότι μπορεί να είναι η Ελλάδα η εύκολη δίοδος ή η ανοιχτή πόρτα. Η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή η δίοδος», συμπλήρωσε.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι στο τραπέζι»

Για τους εκπαιδευτικούς είπε ότι τα ποσοστά εμβολιασμών είναι πολύ υψηλά αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ενώ σημείωσε πως η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι μία επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι. «Προφανώς είναι και για τους εκπαιδευτικούς, όπως είναι για όλους.  Θα έχει απόλυτη σχέση με το πώς εξελίσσεται ο ρυθμός των εμβολιασμών», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο πεδίο της Υγείας ήταν η πρώτη προτεραιότητα. Αν χρειαστεί να κάνουμε επέκταση και στο μέτρο της υποχρεωτικότητας, αλλά και σε άλλα μέτρα, θα τα συζητήσουμε, θα τα ανακοινώσουμε και θα τα εφαρμόσουμε. Δίνω έμφαση στο να τα εφαρμόσουμε. Διότι παντού – πολύ περισσότερο, όμως, όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία και για την προστασία της ζωής, την κανονικότητα της ζωής στη δημόσια σφαίρα – η εφαρμογή έχει εξίσου μεγάλη σημασία με τον ορισμό και την ανακοίνωση των μέτρων. Άρα, είναι και αυτή μία παράμετρος που συνδέεται με το τι κάνεις, πού και σε ποια έκταση», διευκρίνισε.

«Κάναμε κοσμογονικές αλλαγές στο ΕΣΥ – Πολλαπλασιάσαμε τις ΜΕΘ»

Απαντώντας σε όσα λέει η αντιπολίτευση περί εγκληματικής πολιτικής, δήλωσε πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί πού ακριβώς συνίσταται το έγκλημα. «Δηλαδή, το έγκλημα είναι οι κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν στο ΕΣΥ; Το έγκλημα είναι ο πολλαπλασιασμός των ΜΕΘ; Το έγκλημα είναι ότι φτιάξαμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο μπορεί να εμβολιάσει όποιον θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει και εν πολλοίς και όπου θέλει; Που κλείνεις το ραντεβού και σε παίρνουν 3-4 τηλέφωνα, μέχρι να πας; Ήμασταν συνηθισμένοι στην ελληνική δημόσια διοίκηση με αυτό; Το έγκλημα συνίσταται στο ότι στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με περίπου 40 δισ.;

Ότι 19 μήνες η οικονομία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν κλειστή και το κράτος πλήρωνε μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές; Αυτά όλα είναι έγκλημα για την αντιπολίτευση; Το έγκλημα είναι ότι ενημερώσαμε με σαφήνεια, από την αρχή, για τις συνέπειες, για τους κινδύνους, για το τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αναχαιτίσουμε την πανδημία; Το έγκλημα είναι ότι το Σύστημα Υγείας, τις πολύ-πολύ δύσκολες στιγμές, πιέστηκε πάρα πολύ, αλλά άντεξε και ότι έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments