Οικονομία

Ομόλογα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου

Ομόλογα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου
Ομόλογα: Άνοιξαν τα βιβλία προσφορών για την επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου.

Άνοιξαν τα βιβλία προσφορών για την επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Το Δημόσιο έδωσε εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanleyνα προχωρήσουν στην επανέκδοση του ομολόγου λήξης στις 12 Φεβρουαρίου 2026 με κουπόνι στο 0% και αφετέρου του ομολόγου λήξης 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι 1,875%. Η σημερινή έξοδος αποτελεί συνολικά την πέμπτη του ελληνικού δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021. Μάλιστα από τις προηγούμενες εκδόσεις το ελληνικό δημόσιο άντλησε 11.5 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που κάλυψε το στόχο του δανειακού προγράμματος.

Πότε πραγματοποιήθηκαν οι έξοδοι του ομολόγου

  • Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ
  • Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ
  • Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ
  • Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ελληνικά ομόλογα: Η ΕΚΤ παρών έως το τέλος του 2023

Μέχρι το τέλος του 2023 “κλείδωσε” την παρουσία της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Τι δήλωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Philip Lane, σε συνέντευξη του στο Reuters τόνισε πως η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της, στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία λήγουν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2023. «Συνεπώς θα υπάρχει αρκετή παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ), ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΑΡΡ (Asset Purchase Program)» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΚΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές σε ακραίες συνθήκες έδειξαν τα τεστ προσομοίωσης

Ανθεκτικές παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν παραμένουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες σύμφωνα με τα τεστ αντοχής. Αυτό σημείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε stress test που πραγματοποιήθηκε σε 38 τράπεζες που περιλαμβάνονταν στο δείγμα και 51 ακόμη τράπεζες μεσαίου μεγέθους που εποπτεύονται από την ΕΚΤ.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε χθες τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2021, από τα οποία προκύπτει ότι το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικό σε δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις.

Και οι 89 τράπεζες που καλύπτονται στην έκθεση εποπτεύονται από την ΕΚΤ. Πρόκειται για 38 τράπεζες της ζώνης του ευρώ οι οποίες συμμετέχουν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) και 51 ακόμη τράπεζες μεσαίου μεγέθους της ζώνης του ευρώ. Συνολικά αντιπροσωπεύουν ελαφρώς πάνω από το 75% των συνολικών στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στη ζώνη του ευρώ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι τράπεζες ήταν σε καλύτερη κατάσταση στην αρχή της άσκησης σε σχέση με τρία χρόνια πριν, όμως η μείωση κεφαλαίου σε επίπεδο συστήματος ήταν υψηλότερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σενάριο ήταν πολύ δυσμενέστερο σε σύγκριση με το σενάριο που είχε χρησιμοποιηθεί στην άσκηση του 2018.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments