Πολιτική

Ασημακοπούλου: Στην Ευρωβουλή το θέμα εγκατάστασης Αφγανών προσφύγων στην Αλβανία

Ασημακοπούλου: Στην Ευρωβουλή το θέμα εγκατάστασης Αφγανών προσφύγων στην Αλβανία
Ασημακοπούλου: Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα των επιπτώσεων για την χώρα μας από μία τέτοια εξέλιξη.

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα «την εγκατάσταση Αφγανών προσφύγων στην Αλβανία, τις πιθανές επιπτώσεις της στην ελληνική μειονότητα και τον κίνδυνο δημιουργίας προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα», κατέθεσε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης από την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, στάθηκαν «οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες, ενώ έχουν ήδη ετοιμαστεί οι πρώτες δομές, για την προσωρινή τους εγκατάσταση». Ασημακοπούλου

Η κ. Ασημακοπούλου υπογράμμισε ότι «ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα υποδεχθεί η Αλβανία, η διάρκεια παραμονής τους και οι περιοχές που θα φιλοξενηθούν, παραμένουν άγνωστα, με υπαρκτό τον κίνδυνο δημιουργίας νέων προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα».

Και «με δεδομένες», όπως αναφέρει, «τις πιέσεις και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που διαχρονικά υφίσταται η ελληνική εθνική μειονότητα, εντός της αλβανικής επικράτειας», η κ. Ασημακοπούλου ζητά να πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των Αφγανών προσφύγων που θα υποδεχθεί η Αλβανία και σε ποιες περιοχές θα εγκατασταθούν», το «πώς διασφαλίζονται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και τι εγγυήσεις υπάρχουν από τις αλβανικές αρχές ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω πιέσεις το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή», καθώς και το «πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων».

Λίγα λόγια για την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (Νέα Υόρκη, 27 Μαρτίου 1967) είναι Ελληνίδα οικονομολόγος και νομικός, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης του κόμματος.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα έζησε στο Π. Φάληρο στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια με την οικογένειά της μετακόμισε στα Ιωάννινα, όταν ο πατέρας της εξελέγη καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σπούδασε Οικονομικά στο Bryn Mawr College της πολιτείας της Πενσυλβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και νομικά με ειδίκευση στις Διεθνείς Νομικές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Έλαβε περαιτέρω εξειδίκευση στο London School of Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης στην Ισπανία και στο Institut d’Études Françaises d’Avignon στην Γαλλία. Ασημακοπούλου

Πολιτική σταδιοδρομία

Ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά το 2007 όταν και εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό του Νίκου Γκόντα. Κατά το διάστημα της Αυτοδιοικητικής της θητείας διετέλεσε αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων ενώ συμμετείχε ακόμη στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων και εκπροσωπούσε τον Δήμο Ιωαννιτών στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 εξελέγη με το κόμμα της ΝΔ βουλευτής Ιωαννίνων, ούσα η πρώτη γυναίκα βουλευτής που είχε εκλεγεί ποτέ στον νομό. Ορίστηκε, το 2013, από τον τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας καθώς και Επικεφαλής της Επιτροπής Παραγωγής Πολιτικού Έργου Ιδεολογίας στο 9o Συνέδριο της NΔ.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με το κόμμα της ΝΔ. Κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της ως βουλευτής Β’ Αθηνών διετέλεσε τομεάρχης Δημοσιονομικής Πολιτικής. Αργότερα και υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε καθήκοντα τομεάρχη Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Ιανουάριος 2016 – Νοέμβριος 2016), ενώ πρόσφατα ανέλαβε τον νέο τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τη ΝΔ.

Στις 25 Απριλίου του 2019 παραιτήθηκε από βουλευτής, λόγω της υποψηφιότητάς της στις ευρωεκλογές του 2019.

Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είχε υποστηρίξει έντονα την αθωότητα του κατηγορούμενου για ασέλγεια Νίκου Γεωργιάδη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments