Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 16/09: Σε έξαρση οι δείκτες της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 16/09: Σε έξαρση οι δείκτες της πανδημίας
Κρούσματα σήμερα 16/09: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 16/09 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τετάρτη από τα συνολικά 2.422 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 543 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 317. Το Σάββατο 11/09, τα συνολικά κρούσματα ανήλθαν σε 2.197, με 433 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική και 318 στη Θεσσαλονίκη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ συζητείται η επέκταση και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Σαρηγιάννης: Αναστροφή σε αυξητική πορεία

«Ημαστε σε κάμψη, ήμαστε σε καθαρή πτωτική πορεία περίπου 12 μέρες πριν», εξήγησε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως «έχουμε επιβράδυνση της πτωτικής πορείας, και αυτή τη στιγμή ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι σε σταθερότητα».

Οπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι «πέφτουμε ακόμα, αλλά πιο αργά» αν και επεσήμανε ότι αυτό είναι προάγγελος μιας μεταβολής της εικόνας που περιμένουμε να δούμε από 18 με 20 του μήνα, με μια αναστροφή σε αυξητική πορεία.

Αυτή η αναστροφή, όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει σε ημερήσια αυξητική τιμή πάνω από 4.000 με 4.500 κρούσματα προς το τέλος του μήνα, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θα είναι γύρω στα 3.500 με 3.700. «Και 4.900 σε μια μέρα μπορούμε να δούμε, άλλα θα είναι μια μέρα», είπε.

«Από τώρα μέχρι τις 21 Οκτωβρίου περιμένουμε μια διακύμανση στον αριθμό των ημερήσιων θανάτων»

Επίσης, εξέφρασε πως «το καλό νέο είναι ότι η εικόνα των περίπου 40 θανάτων δεν θα συνεχιστεί, θα πάμε προς τους 30 εβδομαδιαίο μέσο όρο. Ομως, μετά προς τα μέσα Οκτωβρίου, μπορούμε να φτάσουμε στους 37, θα έχουν συμβάλει και τα σχολεία λόγω μετάδοσης στο σπίτι».

Μάλιστα, επανέλαβε πως ο εμβολιασμός είναι το «βασικό μας όπλο», εκφράζοντας πως «από τώρα μέχρι τις 21 Οκτωβρίου περιμένουμε μια διακύμανση 30 με 40 θανάτους την ημέρα».

Βατόπουλος για 3η δόση εμβολίου: Δεν αφορά άμεσα όλους

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξέφρασε πως λαμβάνοντας ως τεκμήριο την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά παγκοσμίως, είναι πιθανό να σημειωθεί έξαρση και στη χώρα μας. Παράλληλα, τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι λογικό καθώς τα παιδιά κυκλοφορούν και έχουν επαφές με πολλά άτομα.

Στην ερώτηση για το αν θα εκτεθούμε όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, στον ιό τον χειμώνα, ο καθηγητής απάντησε πως κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ πιθανό, αν και αυτό εξαρτάται από το ποσοστό των ανόσων καθώς όσο περισσότεροι έχουν ανοσία, τόσο δυσκολότερα θα μετακινείται ο ιός, όπως προέταξε.

Μάλιστα, ερωτηθείς για τον χειμώνα που έρχεται, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε πως θολό είναι ακόμα το τοπίο σε σχέση με την πανδημία, με θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. «Τα καλά νέα αφορούν το εμβόλιο, τα μέτρα προστασίας και τα πάρα πολλά τα τεστ. Αρνητικό στοιχείο αποτελούν οι μεταλλάξεις που επιτρέπουν στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα», εξήγησε ο καθηγητής.

Τι θα γίνει με την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό;

Τέλος, αναφορικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα τη λάβουμε όλοι» και συμπλήρωσε πως οι ειδικοί διεθνώς, προτάσσουν την ανάγκη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, έστω και με μία δόση, οι πληθυσμοί που δεν έχουν καθόλου ανοσία. «Η συζήτηση αυτή δεν αφορά άμεσα όλους, μόνο ειδικές ομάδες όπως αρχικά σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους», τόνισε.

Γώγος: Θα επανεκτιμηθούν τα μέτρα σε ένα μήνα

Όπως τόνισε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο φόβος για διασπορά του ιού στα σχολεία είναι υπαρκτός, ωστόσο κατά την εκτίμηση του ενδέχεται και να μην παρατηρηθεί έξαρση. Απο την άλλη, χαρακτήρισε δύσκολο αλλά υποσχόμενο το σύμπλεγμα μέτρων βάσει του οποίου λειτουργούν τα σχολεία και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα επανεκτιμηθεί. «Θα το ξαναδούμε σε ένα μήνα το θέμα», πρόσθεσε.

“Δεν αναμένεται να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία”

Μάλιστα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε πως δεν αναμένεται να δούμε οριζόντιο κλείσιμο στα σχολεία. Όπως δήλωσε, λαμβάνοντας ως δεδομένα την εμβολιαστική κάλυψη η οποία εμποδίζει την πίεση στο ΕΣΥ και το γεγονός ότι τα παιδιά συνήθως νοσούν ελαφριά, θα διευκολυνθεί το κλείσιμο μεμωνομένων τμημάτων και όχι σχολείων. «Είναι πάρα πολύ βασικό για την κοινωνία να λειτουργήσει το σχολείο, σε περίπωση μεγάλης αύξησης κρουσμάτων όλα είναι πιθανά, αλλά είναι κάτι που δεν περιμένουμε», πρόσθεσε.

Ο Χαράλαμπος Γώγος εστίασε στα πλεονεκτήματα του αυξημένου testing και την συνεισφορά του στον έλεγχο μια ενδεχόμενης διασποράς: «Tα παιδιά μπορεί να κολλήσουν και εκτός σχολείου. Σε περίπτωση που μολυνθούν,  θα διαγνωστούν, θα ιχνηλατηθούν και έπειτα θα απομονωθούν». Αναφορικά με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις μικρές ηλικίες, ο καθηγητής σημείωσε πως πρέπει να συνεχίσει η ενημέρωση για αυτό το ζήτημα και να συμμετάσχουν σε αυτή οι παιδίατροι, ενώ όπως είπε καλούν και τον ίδιο τον συνεχώς γονείς, οι οποίοι έχουν ανησυχίες και ανασφάλειες.

Θωμαΐδης: Το επόμενο κύμα θα έρθει στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου

Οπως δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, «οι συνάδελφοι που τρέχουν τα μοντέλα επικαιροποιούν συνεχώς τα στοιχεία και προβλέπεται ότι θα υπάρξει ένα επόμενο κύμα, όπως είναι αναμενόμενο».

Μάλιστα, τόνισε πως «αυτή την περίοδο είμαστε εκτός κινδύνου και σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί και το επόμενο κύμα θα έρθει στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου. Εκεί λοιπόν, έχουν κάνει διάφορες μελέτες», σημειώνοντας πως υπάρχει σενάριο για 5.000 κρούσματα την ημέρα.

Αργή αλλά σταθερή η μείωση στο ιικό φορτίο

Επιπλέον, εξήγησε ότι και πέρυσι ήταν αντίστοιχη εικόνα καθώς «η διάδοση αποτυπώθηκε στα λύματα. Είχαμε αύξηση από τις 16 ως 25 Σεπτεμβρίου», αλλά ο καθηγητής δήλωσε πως αυτή τη χρονική στιγμή τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν αργή αλλά σταθερή μείωση του ιικού φορτίου η οποία συσχετίζεται με τη μείωση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως η Αττική.

«Αυτό δεν σημαίνει τίποτα όμως σε αυτή τη φάση. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούνιο και μετά ήρθε το τέταρτο κύμα», συμπλήρωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Παράλληλα, μαζί με τον κ. Θωμαΐδη, μίλησε και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας την «πάρα πολύ ανησυχητική», ζητώντας να μην υποτιμάται ο ιός καθώς σε ημερήσια βάση διασωληνώνονται πολλοί ασθενείς και καταγράφονται απώλειες μέσα στις μονάδες των νοσοκομείων.

«Είχαμε 29 εισαγωγές σε μια εφημερία με βαρύτατη πνευμονία. Παράλληλα καταγράφηκαν στη μονάδα μας οι θάνατοι 3 ατόμων 60, 62 και 67 χρονών. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι», στέλνοντας μήνυμα σε εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ότι δηλαδή «αν τους προλάβει ο ιός, κάποιοι θα χάσουν τη ζωή τους».

Πότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε τις μάσκες

«Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε» τόνισε χαρακτηριστικά αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επεσήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. «Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ», ανέφερε.

Παράλληλα, η κα Παγώνη προέταξε την ανάγκη να τοποθετηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία και τόνισε πως «ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα» αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%. «Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παιδίατροι», πρόσθεσε.

Σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας, η κα Παγώνη έκανε λόγο για ένα δύσκολο τρίμηνο μέχρι το τέλος τους έτους, ενώ αποκάλυψε πως θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και την άνοιξη του 2022.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, η παραλλαγή Δ άλλαξε τα δεδομένα και συνδυασμό με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και την απόσταση που υπάρχει από το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, δεν θα μας επιτραπεί να χαλαρώσουμε σύντομα: «Ο ιός μας νίκησε τον Αύγουστο λόγω της μετάλλαξης Δ», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments