Ελλάδα

Τείχος ανοσίας: Ανησυχία από την μείωση των εμβολιασμών

Τείχος ανοσίας: Ανησυχία από την μείωση των εμβολιασμών
Τείχος ανοσίας: Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η μείωση των εμβολιασμών, ενώ μελετάται το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης.

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει στην Ελλάδα, που τέσσερις περιοχές της χώρας βρίσκονται σε μίνι lockdown, το τείχος ανοσίας βρίσκεται πολύ μακριά λόγω της μείωσης των εμβολιασμών. Ακόμη, τα κρούσματα την Πέμπτη τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.422, στην Αττική καταγράφηκαν 505 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 300.

Πιο συγκεκριμένα, ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς προκαλούν τα νούμερα των εμβολιασμών μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, καθώς μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι θα βλέπαμε μια εκτόξευση των εμβολιασμένων έτσι ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας για να αποφύγουμε τις δυσμενείς συνέπειες από το κύμα του κοροναϊού τον χειμώνα. Τείχος Ανοσίας

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το emvolio.gov.gr, έχουν πραγματοποιηθεί 5.886.915 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. Εμβολιασμένοι με έστω μία δόση είναι 6.319.108 πολίτες. Επίσης, έχουν γίνει 4.107 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών, όμως, έχει πέσει. Όπως σημειώνει και ρεπορτάζ της «Καθημερινής», με την πρώτη δόση εμβολιάζονται περίπου 20.000 ανά ημέρα. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, αυτό απέχει πολύ από τους 100 χιλιάδες εμβολιασμούς που είχαμε «πιάσει» πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ποιες ηλικιακές ομάδες έχουν μείνει πίσω

Η ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών είναι αυτή στην οποία παρατηρείται το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμένων. Μόλις το 67% αυτών των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν.

Άλλωστε, οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα αν νοσήσουν να κινδυνεύουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, δημιουργώντας επιπλέον πίεση στο ΕΣΥ. Χαμηλά στα ποσοστά του εμβολιασμού είναι και οι ηλικίες 70 με 74 ετών που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό μόλις 69%.

Πόσες εβδομάδες χρειάζονται για το τείχος ανοσίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, παρά την καθολική επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, δεν ήρθε η εκτόξευση των εμβολιασμών που αναμενόταν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου με βάση τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, δεν αναμένεται οι εμβολιασμοί ανά ημέρα να ξεπεράσουν τους 25.000.

Αυτό σημαίνει ότι αν το επόμενο διάστημα γίνονται 120.000 νέοι εμβολιασμοί ανά εβδομάδα, χρειάζονται επτά με οκτώ εβδομάδες για να φτάσουμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμών που χρειάζεται για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο στόχος των 7 με 7,5 εκατομμυρίων εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο, αργότερα από ό, τι αναμενόταν. Τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου είναι κρίσιμη περίοδος, όπως φάνηκε και το 2020, αφού το κρύο πλέον αρχίζει να γίνεται πιο αισθητό, οι πολίτες μένουν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και τότε αναμένεται το επόμενο κύμα κοροναϊού. Γκάγκα

Δυνατότητα για 75.000 εμβολιασμούς ημερησίως σε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα

Λειτουργούν 860 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 480 εμβολιαστικά κέντρα στα Νοσοκομεία της χώρας και 160 στους μέγα εμβολιαστικούς σταθμούς. Παράλληλα, αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση 224 Κινητές Ομάδες για κατ’ οίκον εμβολιασμούς, 21 για εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και ομάδες που εμβολιάζουν σε δομές μεταναστών, άστεγους, Ρομά, ενώ προγραμματίζονται περαιτέρω δράσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και σε μεγάλους οργανισμούς.

Από τον Αύγουστο έχει δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες ιατρούς της χώρας να ενταχθούν στο δυναμικό της επιχείρησης «Ελευθερία» και ήδη 165 ιατροί και 14 πολυϊατρεία διενεργούν εμβολιασμούς. Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων γίνεται με βάση προβλεπτικά μοντέλα, αρκετούς μήνες πριν και έτσι προγραμματίστηκε και η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Σε 7 από τους 10 ΜΕΓΑ εμβολιαστικούς σταθμούς θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα 121 εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα ανάπτυξης 210 εμβολιαστικών κέντρων. Τα 7 ΜΕΓΑ που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους είναι τα: «Προμηθέας», στο Περιστέρι, στη ΔΕΘ, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, στα Χανιά, ενώ εκτός λειτουργίας τίθεται στην Κέρκυρα από 28.09.2021 και έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία των ΜΕΓΑ εμβολιαστικών σταθμών στο Ελληνικό και στη Ρόδο. Η δυναμικότητα του συστήματος την 01.10.2021 θα ξεπερνά τους 75.000 εμβολιασμούς τη μέρα, με δυνατότητα εντός 48 ωρών να αυξηθεί στους 140.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

Εμβολιαστικά κέντρα κατεβάζουν ρολά εξαιτίας της μικρής προσέλευσης

Την πτώση στον ρυθμό των εμβολιασμών υπογραμμίζει και το κλείσιμο εμβολιαστικών κέντρων εξαιτίας της μικρής προσέλευσης πολιτών. Μόλις 29.065 εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη. Έτσι, η διατήρηση των mega εμβολιαστικών κέντρων κρίθηκε ασύμφορη από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου αρκετά να κατεβάσουν ρολά.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών καθώς έχει εμβολιαστεί το 56,6% του πληθυσμού, την στιγμή που η Πορτογαλία ξεπέρασε το 80%, στο Βέλγιο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 72% και στην Ιταλία στο 64,5%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments