Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 21/09: Σε έξαρση οι δείκτες της πανδημίας

Κρούσματα σήμερα 21/09: Σε έξαρση οι δείκτες της πανδημίας
Κρούσματα σήμερα 21/09: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 21/09 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Δευτέρα από τα συνολικά 2.126 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 369  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 341. Την Κυριακή τα κρούσματα ανήλθαν στα 1.305, εκ των οποίων τα 230 εντοπίστηκαν στην Αττική και 226 εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ συζητείται η επέκταση και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων. Κρούσματα σήμερα 24/8

Βασιλακόπουλος: Η τρίτη προαιρετική δόση του εμβολίου είναι 100% ασφαλής

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας στο Mega τόνισε πως η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι προαιρετική αλλά πρόκειται για μία εξαιρετικά ισχυρή σύσταση για τις ηλικιακές ομάδες που αφορά.

«Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση της Επιτροπής. Η τρίτη δόση είναι προαιρετική, ωστόσο είναι πολύ ισχυρή η σύσταση. Για τις ηλικίες που έχει ανοίξει πάντως συνίσταται. Η τρίτη δόση στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι 100% ασφαλής. Όταν ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς ο κόσμος πήγαινε και εμβολιαζόταν ανάλογα την ηλικιακή του ομάδα, ακόμα και άτομα που έχουν νοσήσει. Κανένας δεν έπαθε τίποτα, ίσα ίσα, έχουν καλύτερη ανοσία», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε τους λόγους που η επιτροπή του FDA δεν επέτρεψε την τρίτη δόση εμβολιασμού σε όλο τον πληθυσμό.

«Έχω την αίσθηση ότι ανάλογα με το τι εμβόλιο θα έχει κάνει το άτομο, στο εξάμηνο ή οχτάμηνο θα μπορέσουν κι άλλες ηλικιακές ομάδες να εμβολιάζονται. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο μετά τον εμβολιασμό από τους νέους ανθρώπους».

Θεμιστοκλέους: Η τρίτη δόση εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική -mRNA για όσους είχαν κάνει AstraZeneca

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και απαντώντας γιατί προχωρήσαμε σε αποφάσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είπε: «Περιμένουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όταν αφορά εγκρίσεις κυκλοφορίας φαρμάκων και εμβολίων. Δηλαδή, τα εμβόλια που εμείς αποφασίζουμε να χορηγήσουμε αναμνηστική δόση είναι εγκεκριμένα, είναι ασφαλή, είναι αποτελεσματικά. Αυτό που περιμένουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εμείς και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι το δοσολογικό σχήμα αν αυτό είναι τρίτη δόση, είναι αναμνηστική δόση, είναι νέο σχήμα, να το καθορίσει και σε ποιες ηλικίες θα είναι».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι επαρκής για να μας καλύψει, όπως είπε και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Σχετικά με τη σπουδή πολλών να κάνουν τεστ αντισωμάτων και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, είπε ότι αυτό το τεστ δεν θεωρείται αξιόπιστος δείκτης και προφανώς μόνο οφέλη προσφέρει η αναμνηστική δόση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε κατηγορηματικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και η πρόσκληση για εμβολιασμό με αυτήν αποτελεί ισχυρή σύσταση. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία.

Η σχετική πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου και όσοι ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες υπάρχει σύσταση θα ειδοποιηθούν με sms. Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα κάνουν την ενισχυτική δόση με άλλο εμβόλιο MRNA. Κρούσματα σήμερα 25/06

Παγώνη: Τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι 1 στα 3 παιδιά νοσεί με κορωνοϊό, έναντι 1 στα 5 παιδιά που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. «Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά. Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κ.λπ. Όμως αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία», είπε.

«Οι υγειονομικοί ετοιμαζόμαστε για τρίτη δόση μαζί με τους άνω των 60 ετών. Πιθανό αυτή θα είναι η εισήγηση από την Επιτροπή», συνέχισε. Πρόσθεσε δε ότι η Βρετανία πριν από λίγες ημέρες έριξε το όριο για την ενισχυτική δόση του εμβολίου για όσους είναι πάνω από 50 ετών.

Τέλος, επισήμανε ότι το επιστημονικό περιοδικό «New England» δημοσίευσε μια μελέτη που έλεγε για την τρίτη δόση πόσο προσφέρει και εξασφαλίζει την ομάδα των ασθενών υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα. «Μετά τους 7-8 μήνες τα αντισώματα δεν εξαφανίζονται, αλλά μειώνονται. Ξεκινάμε με τις πρώτες ομάδες και πιστεύω σιγά σιγά ότι οι περισσότερες ομάδες, αν όχι όλες, θα το κάνουν», κατέληξε.

Σύψας: Το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, μίλησε σήμερα για την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, εκφράζοντας προσδοκίες ότι το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όπως παλιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέσα από την μονάδα Covid του «Λαϊκού», τόνισε ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα».

Ο ίδιος ανέφερε πως οι γονείς «θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την Covid», υπενθυμίζοντας τη long-Covid που φέρνει «τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα, όπως πνεύμονες, καρδιά».

Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε και πότε θα τελειώσει η πανδημία. Όπως εκτίμησε, το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.

Πότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε τις μάσκες

«Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε» τόνισε χαρακτηριστικά αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επεσήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. «Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ», ανέφερε.

Παράλληλα, η κα Παγώνη προέταξε την ανάγκη να τοποθετηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία και τόνισε πως «ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα» αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%. «Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παιδίατροι», πρόσθεσε.

Σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας, η κα Παγώνη έκανε λόγο για ένα δύσκολο τρίμηνο μέχρι το τέλος τους έτους, ενώ αποκάλυψε πως θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και την άνοιξη του 2022.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, η παραλλαγή Δ άλλαξε τα δεδομένα και συνδυασμό με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και την απόσταση που υπάρχει από το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, δεν θα μας επιτραπεί να χαλαρώσουμε σύντομα: «Ο ιός μας νίκησε τον Αύγουστο λόγω της μετάλλαξης Δ», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments