Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 22/9: Υπό πίεση το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Κρούσματα σήμερα 22/9: Υπό πίεση το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη
Κρούσματα σήμερα 22/9: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 22/09 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τρίτη από τα συνολικά 3.040 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 544  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 449. Την Κυριακή τα κρούσματα ανήλθαν στα 1.305, εκ των οποίων τα 230 εντοπίστηκαν στην Αττική και 226 εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτρο της αναστολής των καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενώ συζητείται η επέκταση και σε άλλους τομείς. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων.

Γιαμαρέλλου: Το 93% των διασωληνωμένων που πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστοι

Καθημερινά βλέπουμε 30-40 θανάτους από κορωνοϊό, ένα αρκετά υψηλό νούμερο, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς. Αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί αν δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, εξήγησε η Ελένη Γιαμαρέλλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Όπως διευκρίνισε η Ελένη Γιαμαρέλου αυτό μπορεί να εξηγηθεί με δύο τρόπους.

Πρώτον, οι διασωληνωμένοι που τελικά πεθαίνουν, στο 92-93% είναι ανεμβολίαστοι. Δεύτερον, είναι άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου, ανοσοκατεσταλμένοι ή είναι μεγάλης ηλικίας.

«Τώρα που τα εμβόλια κάλυψαν το 92% αυτών που νοσηλεύονται μένει ένα ευάλωτο 8%», τόνισε η γιατρός.

Όσον αφορά τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και κατά πόσο παίζουν ρόλο στους θανάτους, η Ελένη Γιαμαρέλλου  είπε πως «όταν κλείσεις εβδομάδα μέσα στη ΜΕΘ, τότε τα μικρόβια που υπάρχουν στα νοσοκομεία αποικίζουν τους ασθενείς και μόλις δοθεί η ευκαιρία, γιατί πέφτει η άμυνα του οργανισμού, υπάρχει άλλος ένας επιβαρυντικός παράγοντας.»

Γώγος: Σε μεγάλη πίεση τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, ο κ. Γώγος είπε ότι γενικά στη χώρα η πανδημία είναι σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο, με τον συντελεστή (θετικότητας) να είναι χαμηλός. «Στη Θεσσαλονίκη, όμως, και γενικά στην Κεντρική Μακεδονία και τη βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν πέφτουν οι καμπύλες, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό» σχολίασε ο κ. Γώγος.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι «έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά των κρουσμάτων. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Πολλές φορές πάει παράλληλα η όξυνση της πανδημίας με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επιπλέον, τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα νοσηλείας. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε.

Υπάρχει περίπτωση λήψης μέτρων;

Ο Χαράλαμπος Γώγος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα στη βόρεια Ελλάδα. «Εμείς κοιτάμε την επιδημιολογική καταγραφή και κυρίως τον βαθμό θετικότητας, τη διαθεσιμότητα σε κλίνες και βάζουμε μια περιοχή στο κόκκινο. Όπως γνωρίζετε έχουν ήδη μπει κάποιες περιοχές στο κόκκινο» ήταν η απάντηση που έδωσε.

Ο καθηγητής στη συνέχεια εξήγησε ότι η πανδημία σε αυτή τη φάση δείχνει να «στοχεύει» στα παιδιά «καθώς τα παιδιά αποτελούν τον επίνοσο πληθυσμό, επειδή είναι ανεμβολίαστα. Όσο ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος, τόσο αυξάνει η πιθανότητα νόσησης. Απειλεί και τους 30άρηδες και τους 40άρηδες που είναι ανεμβολίαστοι».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 30% των καθημερινών κρουσμάτων αφορά παιδιά. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες, έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα» σχολίασε. Καταλήγοντας ο κ. Γώγος μίλησε και για το ζήτημα των επισκέψεων σε οδοντίατρο που «ξέσπασε» χθες:

«Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιού και την προστασία της νοσηλείας. Στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης. […] Ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα που δημιουργεί προβλήματα και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid» Κρούσματα σήμερα 22/9

Θεμιστοκλέους: Η τρίτη δόση εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική -mRNA για όσους είχαν κάνει AstraZeneca

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και απαντώντας γιατί προχωρήσαμε σε αποφάσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είπε: «Περιμένουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όταν αφορά εγκρίσεις κυκλοφορίας φαρμάκων και εμβολίων. Δηλαδή, τα εμβόλια που εμείς αποφασίζουμε να χορηγήσουμε αναμνηστική δόση είναι εγκεκριμένα, είναι ασφαλή, είναι αποτελεσματικά. Αυτό που περιμένουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εμείς και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι το δοσολογικό σχήμα αν αυτό είναι τρίτη δόση, είναι αναμνηστική δόση, είναι νέο σχήμα, να το καθορίσει και σε ποιες ηλικίες θα είναι».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι επαρκής για να μας καλύψει, όπως είπε και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Σχετικά με τη σπουδή πολλών να κάνουν τεστ αντισωμάτων και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, είπε ότι αυτό το τεστ δεν θεωρείται αξιόπιστος δείκτης και προφανώς μόνο οφέλη προσφέρει η αναμνηστική δόση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε κατηγορηματικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και η πρόσκληση για εμβολιασμό με αυτήν αποτελεί ισχυρή σύσταση. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία.

Η σχετική πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου και όσοι ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες υπάρχει σύσταση θα ειδοποιηθούν με sms. Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα κάνουν την ενισχυτική δόση με άλλο εμβόλιο MRNA. Κρούσματα σήμερα 25/06

Σύψας: Το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, μίλησε σήμερα για την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, εκφράζοντας προσδοκίες ότι το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όπως παλιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέσα από την μονάδα Covid του «Λαϊκού», τόνισε ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα».

Ο ίδιος ανέφερε πως οι γονείς «θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την Covid», υπενθυμίζοντας τη long-Covid που φέρνει «τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα, όπως πνεύμονες, καρδιά».

Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε και πότε θα τελειώσει η πανδημία. Όπως εκτίμησε, το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.

Πότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε τις μάσκες

«Φοβόμαστε όσο δεν φαντάζεστε» τόνισε χαρακτηριστικά αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ επεσήμανε πως τα αποτελέσματα του ανοίγματος θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. «Μπορεί να δούμε και παιδιά στις ΜΕΘ», ανέφερε.

Παράλληλα, η κα Παγώνη προέταξε την ανάγκη να τοποθετηθούν συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία και τόνισε πως «ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα» αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά, τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά 21% στην ηλικιακή ομάδα 15-17, ενώ για τις ηλικίες 12-15 έχει εμβολιαστεί το 13%. «Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παιδίατροι», πρόσθεσε.

Σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας, η κα Παγώνη έκανε λόγο για ένα δύσκολο τρίμηνο μέχρι το τέλος τους έτους, ενώ αποκάλυψε πως θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και την άνοιξη του 2022.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, η παραλλαγή Δ άλλαξε τα δεδομένα και συνδυασμό με τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων και την απόσταση που υπάρχει από το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, δεν θα μας επιτραπεί να χαλαρώσουμε σύντομα: «Ο ιός μας νίκησε τον Αύγουστο λόγω της μετάλλαξης Δ», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments