Διεθνή

Μπόρις Τζόνσον: Μίλησε αρχαία ελληνικά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Μπόρις Τζόνσον: Μίλησε αρχαία ελληνικά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Μπόρις Τζόνσον: Η ομιλία που «έκλεψε» τις εντυπώσεις.

Αρχαία ελληνικά, Σοφοκλής και “Αντιγόνη”, αλλά και ολίγον από… Muppet Show είχε η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον για την Κλιματική Αλλαγή από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε επίκληση στον Σοφοκλή χρησιμοποιώντας και μία φράση από την “Αντιγόνη” για να αποδώσει τις επιπτώσεις που έχουν οι ανθρώπινες ενέργειες και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Μπόρις Τζόνσον: Το απόσπασμα στα αρχαία ελληνικά

“Ο Σοφοκλής αναφέρεται συχνά, τουλάχιστον από μένα, και έλεγε ότι υπάρχουν πολλά τρομακτικά πράγματα στον κόσμο, αλλά κανένα δεν είναι πιο τρομακτικό από το ανθρώπινο είδος. Και είναι σίγουρα αλήθεια ότι ο Σοφοκλής είχε δίκιο με αυτήν την έννοια, ότι το είδος μας είναι μοναδικά ικανό για τη δική μας καταστροφή και την καταστροφή των πάντων γύρω μας. Αλλά αν κοιτάξετε τα λόγια αυτά στα αρχαία ελληνικά, αυτό που πραγματικά είπε ο Σοφοκλής ήταν ότι «πολλὰ τὰ δεινὰ κοὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει». Αυτό που πραγματικά είπε ο Σοφοκλής είναι ότι οι άνθρωποι είναι αξιοθαύμαστοι. Είμαστε και τα δύο: τρομακτικοί αλλά και αξιοθαύμαστοι”, τόνισε ο Τζόνσον καλώντας τον κόσμο να κινητοποιηθεί.

Μπόρις Τζόνσον: Και λίγο… Muppet Show

Στη συνέχεια, όμως, σε νέα έκκληση προς την ανθρωπότητα να ωριμάσει σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, έκανε νέα επίκληση, αλλά αυτή τη φορά στον Κέρμιτ τον βάτραχο του Muppet Show, θέλοντας να παραφράσει το “δεν είναι εύκολο να είσαι πράσινος”, αφαιρώντας το “δεν” για να τονίσει τη σημασία και τον εφικτό στόχο της πράσινης μετάβασης. Αυτή του η επιλογή βέβαια έτυχε αρνητικών σχολίων στα social media, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι χρησιμοποίησε αυτόν τον τρόπο για να σχολιάσει ένα τόσο σοβαρό και επίκαιρο ζήτημα.

Προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι «ο όμορφος πλανήτης» της ανθρωπότητας κινδυνεύει να γίνει «ακατάλληλος για να ζούμε», όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και «για πολλά άλλα είδη», αν δεν αναληφθεί δράση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Γι’ αυτό η COP26 της Γλασκώβης, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, είναι καμπή για την ανθρωπότητα. Πρέπει να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας», τόνισε. «Πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε την ωριμότητα και τη σοφία για να αναλάβουμε δράση», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments