Οικονομία

Κοινωνικό τιμολόγιο: Ποιοι μπορούν να ενταχθούν – Ποια η διαδικασία

Κοινωνικό τιμολόγιο: Ποιοι μπορούν να ενταχθούν – Ποια η διαδικασία
Κοινωνικό τιμολόγιο: Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Οι κατηγορίες δικαιούχων κρίνονται με βάση το εισόδημα αλλά και το εξαρτώμενα μέλη.

Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Οι κατηγορίες δικαιούχων κρίνονται με βάση το εισόδημα αλλά και το εξαρτώμενα μέλη.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν – Παραδείγματα

Για να ενταχθεί κάποιος στο ΚΟΤ-Α θα πρέπει να είναι και δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ για το ΚΟΤ -Β, το εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά, για:

μονοπρόσωπο νοικοκυριό τα 9.000 ευρώ

  • μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή εκείνη που αποτελείται από 2 ενήλικα μέλη τα 13.500 ευρώ
  • νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη τα 15.750 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη τα 18.000 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη τα 24.750 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη τα 27.000 ευρώ

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος το ποσό των 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

Τι πρέπει να κάνετε κατά τη διαδικασία της αίτησης

Τα έξι βήματα για να δείτε αν είστε δικαιούχοι

  • Βήμα 1: Με την είσοδό σας στο σύστημα ΕΔΩ θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).
  • Βήμα 2: Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.
  • Βήμα 3: Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
  • Βήμα 4: Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ που να έχει εγκριθεί εντός του τελευταίου διμήνου. Αν είστε δικαιούχος ΚΕΑ αλλά η αίτησης σας έχει εγκριθεί πριν από τους τελευταίους 2 μήνες, πρέπει να κάνετε τροποποιητική αίτηση ΚΕΑ. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
  • Βήμα 5: Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
  • Βήμα 6: Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Πώς και πότε υποβάλλεται αίτηση

Οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΚΟΤ υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού προγράμματος  της Η.ΔΙ.Κ.Α. (www.idika.gr) Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του.

Κάθε νοικοκυριό λαμβάνει το ΚΟΤ μόνον για την παροχή της κύρια κατοικίας.

Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός (1) μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο ΚΟΤ.

Ποια επιπλέον έκπτωση εφαρμόζει η ΔΕΗ στους πελάτες ΚΟΤ

Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Α και Β) η ΔΕΗ από 01.10.2019 παρέχει έκπτωση 50% στην τιμή  χρέωσης ενέργειας του υπόψη τιμολογίου, που υπολείπεται  μετά το ποσό της επιδότησης που χορηγείται από την Πολιτεία, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ (ΦΕΚ Β/242/01.02.18)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments