Οδηγός

Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Πότε και πως πρέπει να δηλώσετε παρουσία

Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Πότε και πως πρέπει να δηλώσετε παρουσία
Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Μια από τις διαδικασίες για να λάβει κάποιος επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ ή να συνεχίζει να χορηγείται είναι και η δήλωση παρουσίας.

Μια από τις διαδικασίες για να λάβει κάποιος επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ ή να συνεχίζει να χορηγείται είναι και η δήλωση παρουσίας.

Τι είναι η δήλωση παρουσίας

Δήλωση παρουσίας είναι η αυτοπρόσωπη υποβολή κατά τακτά χρονικά διαστήματα μιας υπεύθυνης δήλωσης από τον άνεργο για την πλήρωση των προϋποθέσεων επιδότησης, όπως είχε δηλωθεί και κατά την κατάθεση της αίτησής του. ΟΑΕΔ

Κάθε πότε πρέπει να υποβάλλετε

Η δήλωση παρουσίας:

  • υποβάλλεται τον τρίτο μήνα κάθε τριμήνου (μήνας παρουσίας):
  • μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της αιτήσεως ο τρίτος μήνας υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
  • μετά την έκδοση της εγκριτικής απόφασης ο τρίτος μήνας υπολογίζεται από την ημερομηνία έναρξης της επιδότησης
  • από την έκδοση της εγκριτικής απόφασης παύουν να ισχύουν οι μήνες παρουσίας, όπως είχαν υπολογιστεί κατά την αίτηση
  • οι μήνες παρουσίας αποτυπώνονται στην αίτηση, στην εγκριτική απόφαση και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Οι μήνες παρουσίας που αποτυπώνονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ενσωματώνουν όλες τις αλλαγές που πιθανώς προκύπτουν με την έκδοση εγκριτικής απόφασης γίνεται από όλους τους ασφαλισμένους είτε έχει εγκριθεί η επιδότησή τους είτε παραμένει σε εκκρεμότητα συνδέεται με την ομαλή καταβολή των επιδομάτων του ανέργου:
  • αν δηλωθεί η παρουσία, κατοχυρώνεται το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος που αντιστοιχεί στον μήνα παρουσίας και στα δύο επόμενα μηνιαία επιδόματα
  • αν δεν δηλωθεί η παρουσία, γίνεται στέρηση του επιδόματος που αντιστοιχεί στον μήνα παρουσίας και για την καταβολή των επόμενων δύο μηνιαίων επιδομάτων αναμένεται η επόμενη δήλωση παρουσίας
  • αν δεν δηλωθεί η παρουσία για δύο συνεχόμενους μήνες παρουσίας, η επιδότηση διακόπτεται

Με δύο τρόπους η παρουσία

Οι ασφαλισμένοι προσέρχονται στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, δηλώνουν την πλήρωση των προϋποθέσεων επιδότησης και υπογράφουν και τη σχετική ΥΔ. Η πρώτη αυτοπρόσωπη δήλωση παρουσίας γίνεται στην Υπηρεσία στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο ασφαλισμένος (δηλ. όπου κατατέθηκε ή όπου μεταφέρθηκε η αίτηση), ενώ οι υπόλοιπες σε οποιαδήποτε Υπηρεσία ΚΠΑ2.

Ωστόσο, όσο διαρκούν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού η δήλωση παρουσίας γίνεται μέσω των e-services ΟΑΕΔ με την επιβεβαίωση ανάγνωσης του κειμένου της ΥΔ. Σε περίπτωση παρέλευσης του μήνα παρουσίας, η ηλεκτρονική της δήλωση δεν είναι δυνατή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments