Πολιτική

Διερευνητικές επαφές: Νευρικότητα για την αναβάθμιση της Ελλάδας μετά την συμφωνία με τη Γαλλία

Διερευνητικές επαφές: Νευρικότητα για την αναβάθμιση της Ελλάδας μετά την συμφωνία με τη Γαλλία
Διερευνητικές επαφές: Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα, καταδεικνύοντας την δυσαρέσκειά της για την διπλωματική και στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας.

Η Τουρκία συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα, δείχνοντας σε κάθε στιγμή την δυσαρέσκεια της για την διπλωματική και στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσω της συμφωνίας της με την Γαλλία. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών στις σημερινές διερευνητικές επαφές. Διερευνητικές επαφές

Κάτι που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, θεωρούμε σκόπιμη τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Αλλά δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Δεν αναμένουμε να προκύψει κάτι από αυτές τις άτυπες επαφές, καθώς, δυστυχώς, με την Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο έλλογης συνεννόησης. Όχι γιατί η επίλυση του ζητήματος που εξετάζεται, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατή, αλλά γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Παραλογισμοί από την Άγκυρα

Η γειτονική χώρα προκάλεσε εκ νέου τις αντιδράσεις, μέσα από νέα επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εξοπλίζει παρανόμως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και απειλώντας την ευθέως. Το γεγονός αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Δένδιας την ίδια μέρα, σχολιάζοντας πως η Τουρκία θέτει εκ νέου το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Στην νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινίρογλου, που εστάλη λίγες μέρες μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, αναφέρεται ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Όπως επισημαίνεται  αυτή επιστολή αποτελεί μια πολύ σοβαρή εξέλιξη καθώς δεν θέτει μόνο  θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά αμφισβητεί και την κυριαρχία τους καθώς συνδέει την αποστρατιωτικοποίηση με την ελληνική κυριαρχία.

Διερευνητικές επαφές: Σκληρή απάντηση Δένδια

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η τουρκική διαμαρτυρία για την στρατιωτικοποίηση των νησιών συνιστά παράδειγμα οξύμωρου.

«Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου.

Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή» ανέφερε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, απέρριψε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύει κατά ριπάς η γείτονα και διαμήνυσε: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Περαιτέρω, ζήτησε από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην τουρκική κοινωνία.

Διερευνητικές επαφές: Οργή για την ισχυροποίηση της Ελλάδας

Η αναβάθμιση της Ελλάδας, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, μετά την ελληνογαλλική συμφωνία, έχει εξοργίσει την τουρκική ηγεσία, η οποία διαπιστώνει ότι με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο αλλά και στην Γερμανική Καγκελαρία χάνει τους υποστηρικτές της. Διερευνητικές επαφές

Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει και τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, ήτοι την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Είναι η πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, ενώ αντίστοιχη ρήτρα υπέγραψε η χώρα μας πριν από ένα χρόνο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Διερευνητικές επαφές: Προκλήσεις κατά ριπάς

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Tanju Bilgiç, αναφερόμενος στην ελληνογαλλική συμφωνία, έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα μας «αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται και προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται η ανακοίνωση  που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω της οποίας εξαπολύει απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ συγχρόνως απευθύνει… συστάσεις σε «τρίτα μέρη» να μη γίνονται υποχείρια της Αθήνας και της Λευκωσίας με σαφή υπαινιγμό για την ελληνογαλλική συμφωνία, χωρίς βεβαίως να κατονομάζεται το Παρίσι. Με αυτό τον τρόπο η γείτονα επιχείρησε να επιρρίψει εκ των προτέρων στην Ελλάδα και στην Κύπρο την ευθύνη για την ένταση που… προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή, απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αφορμή έδωσε η έρευνα του σκάφους Nautical Geom, σε περιοχή που αμφισβητείται από την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να τη σφετερισθεί, «βαφτίζοντάς» τη μονομερώς ως τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ας σημειωθεί εξάλλου ότι κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν 368 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τους Τούρκους πιλότους να κινούνται σε πολλές περιπτώσεις σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τα ελληνικά αεροσκάφη, διακινδυνεύοντας αεροπορικό ατύχημα.

Διερευνητικές επαφές: Εμπρηστικές δηλώσεις

Εκτός από τις προκλήσεις στο πεδίο, λάδι στη φωτιά, με εμπρηστικές δηλώσεις, ρίχνουν κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι όπως οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.

Προσφάτως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας απαξιωτικά για την Ελλάδα, προανήγγειλε και «κάθοδο στο πεδίο»! Απειλές Τσαβούσογλου

«Όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ότι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Είχαν προηγηθεί οι  δηλώσεις της εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που χαρακτήρισε προβοκατόρικη και παράνομη την ελληνική άσκηση Παρμενίων στο Αιγαίο, ενώ ερευνητικό Nautical Geo δέχτηκε την Δευτέρα, νέα παρενόχληση από την Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου σε συνέχεια όσων είχε πράξει τουρκική φρεγάτα προ ημερών 10 μίλια από την Κρήτη.

Λίγες ώρες εξάλλου,  πριν ξεκινήσει ο  63ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ανέβασε κι άλλο τους τόνους, κατηγορώντας την Ελλάδα πως προσπάθησε με επιμονή να παραβιάσει περιοχές λίγα μίλια από την Κρήτη και νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Διερευνητικές επαφές

«Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε επίμονα να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Κρήτη και τα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Οι δυνάμεις μας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα», είπε ο Ακάρ αναφερόμενος στις έρευνες του Nautical Geo.

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου», επισήμανε από την πλευρά του εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, ενώ αναφέρθηκε ξανά στη «Γαλάζια Πατρίδα» τονίζοντας πως αποτελεί την κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments