Διεθνή

Εκλογές στην Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις κερδίζει αλλά δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία

Εκλογές στην Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις κερδίζει αλλά δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία
Εκλογές στην Τσεχία: Κοντά στην επικράτηση του στις σημερινές εκλογές βρίσκεται το κυβερνών κόμμα του δισεκατομμυριούχου Άντρει Μπάμπις.

Το κυβερνών λαϊκίστικό κίνημα ΑΝΟ του Τσέχου πρωθυπουργού, Αντρέι Μπάμπις, φαίνεται ότι οδεύει προς νίκη στις εκλογές στην Τσεχία σήμερα, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα και τις προβλέψεις μετά την ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών, αλλά δεν είναι σαφές αν ο δισεκατομμυριούχος ηγέτης της χώρας θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Εκλογές στην Τσεχία: Η ψηφοφορία διενεργήθηκε χθες και σήμερα, 8-9 Οκτωβρίου, μέχρι το μεσημέρι.

Εκλογές στην Τσεχία

Το τσεχικό τηλεοπτικό δίκτυο «CNN Prima News» προέβλεψε ότι το ΑΝΟ θα κερδίσει τις εκλογές με 27,8% των ψήφων, ακολουθούμενο από δύο συμμαχίες της αντιπολίτευσης, που έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για να ρίξουν το ΑΝΟ: την κεντροδεξιά συμμαχία «Μαζί» με 26,4% και τη φιλελεύθερη συμμαχία «Πειρατές/Δήμαρχοι» με 15%.

Τα αποτελέσματα από το 43% των καταμετρημένων περιφερειών εμφανίζουν μέχρι στιγμής το ΑΝΟ με 29,9%, το Μαζί με 24,2% και το κόμμα «Πειρατές/Δήμαρχοι» με 13,8%.

Τα πρώτα αποτελέσματα συνήθως προέρχονται από μικρότερες, επαρχιακές εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες στο παρελθόν ψήφιζαν περισσότερο υπέρ του ΑΝΟ σε σχέση με τους ψηφοφόρους των πόλεων.

Η συνολική ισορροπία ανάμεσα στις δύο συμμαχίες της αντιπολίτευσης και πιθανούς εταίρους του ΑΝΟ – και ως εκ τούτου, η μορφή της μελλοντικής κυβέρνησης – πιθανόν, να κριθεί από τα αποτελέσματα δύο μικρών κομμάτων, τους σοσιαλδημοκράτες και τους κομμουνιστές, που κινδυνεύουν να μην περάσουν το όριο του 5% για την ανάδειξη βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Οι δύο βασικές συμμαχίες της αντιπολίτευσης αρνούνται να συνεργαστούν με τον Μπάμπις, εξαιτίας της απαράδεκτης, όπως την χαρακτηρίζουν, σύγκρουσης συμφερόντων που συνδέεται με την κολοσσιαία επιχείρησή του, την οποία είχε δημιουργήσει προτού εισέλθει στην πολιτική. Εκλογές στην Τσεχία

Εκλογές στην Τσεχία: Λίγα λόγια για τον Αντρέι Μπάμπις

Ο Αντρέι Μπάμπις (τσεχ. Andrej Babiš, 2 Σεπτεμβρίου 1954-) είναι Τσέχος επιχειρηματίας και πολιτικός. Είναι ιδρυτής και ηγέτης του κόμματος ΑΝΟ 2011 και πρωθυπουργός της χώρας από τις 13 Δεκεμβρίου 2017, έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017, στις οποίες το κόμμα του κέρδισε τις περισσότερες έδρες.

Γεννήθηκε στην Μπρατισλάβα, στη σημερινή Σλοβακία, από σλοβακική οικογένεια. Έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας το 1980 και έχει κατηγορηθεί ότι υπήρξε πράκτορας, τόσο της τσεχοσλοβακικής μυστικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας StB, όσο και της KGB. Υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών της Τσεχικής Δημοκρατίας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπεύθυνος για την οικονομία, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Μάιο του 2017, οπότε απολύθηκε από τον πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα λόγω καταγγελιών για οικονομικές ατασθαλίες. Ο Μπάμπις ηγείται του κόμματος ΑΝΟ 2011 από την ίδρυσή του το 2012 ως κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στην καθιερωμένη πολιτική. Έχει διατελέσει Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2013. Ο Μπάμπις, δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχική Δημοκρατία, είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης του Ομίλου Agrofert, με καθαρή αξία περίπου 4 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Αντρέι Μπάμπις παύτηκε από την κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα στις 24 Μαΐου 2017 μετά από έναν μήνα κρίσης του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία ξεκίνησε αρχικά με κατηγορίες για φοροδιαφυγή του Μπάμπις ως διευθύνοντα συμβούλου της Agrofert το 2012. Παρά το γεγονός αυτό, ο Μπάμπις είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Τσεχική Δημοκρατία. Έχει περιγραφεί από πολλούς σχολιαστές ως «ο Τσέχος Τραμπ».

Κατά την διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών, ο Μπάμπις εισήγαγε αμφιλεγόμενες πολιτικές όπως την ηλεκτρονική καταγραφή των πωλήσεων, πρότεινε την αντιστροφή χρέωσης του φόρου προστιθέμενης αξίας και τον έλεγχο δηλώσεων ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις. Έχει επικριθεί για τη σκλήρυνση των κανονισμών για τις μικρές, μεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις, ενώ εθελοτυφλούσε στις μεγάλες επιχειρήσεις, βοηθώντας έτσι τον δικό του Όμιλο, Agrofert. Οι υποστηρικτές του τονίζουν την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο Μπάμπις έχει τεθεί υπό έρευνα και από την τσεχική Αστυνομία και από το Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της Απάτης (OLAF) από τον Δεκέμβριο του 2015, εν μέσω ισχυρισμών ότι μια ανώνυμη εταιρεία που έλεγχε ο ίδιος, είχε λάβει παράνομα επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Σεπτέμβριο του 2017, η βουλευτική του ασυλία ήρθη μετά από αίτημα της αστυνομίας σχετικά με την υπόθεση αυτή και ο Μπάμπις κατηγορήθηκε επισήμως στις 9 Οκτωβρίου 2017.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments