Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 17/10: Χάθηκε ο στόχος για τείχος ανοσίας στην Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 17/10: Χάθηκε ο στόχος για τείχος ανοσίας στην Ελλάδα
Κρούσματα σήμερα 17/10: Τον προβληματισμό τους για την στασιμότητα αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών εκφράζουν οι ειδικοί.

Τα κρούσματα για σήμερα 17/10 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζουμε πως χθες Σάββατο 16/10, από τα συνολικά 2.313 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 539 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 357.

Οι ειδικοί και οι επιστήμονες εκφράζουν την απογοήτευση, αλλά και τον προβληματισμό τους, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην χώρα, εξαιτίας της στασιμότητας στο θέμα των εμβολιασμών.

Μανωλόπουλος: Χάθηκε ο στόχος για τείχος ανοσίας στην Ελλάδα

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και την εμβολιαστική διαδικασία, μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημειώνοντας πως έχει χαθεί ο στόχος για τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό.

Κρούσματα σήμερα 17/10

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Κυριακής, ως «δύσκολη ερώτηση και πολύ δύσκολη εξίσωση» χαρακτήρισε το πώς θα πειστούν να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι, τονίζοντας δε ότιυπάρχουν ακόμα 2-2,5 εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα.

Στο ερώτημα τι άλλο πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να τους πείσει ο καθηγητής ήταν σαφής. «Υπάρχει ένα όριο ‘’εκμαυλισμού’’ που μπορούμε να ωθήσουμε την κοινωνία. Δώσαμε το καλοκαίρι 150 ευρώ στους νέους. Τι να κάνουμε τώρα; Να δίνουμε 500 ευρώ για να εμβολιάζονται;», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο ο στόχος για τείχος ανοσίας μέσω εμβολιασμού έχει χαθεί. «Βέβαια, κάθε ένας που εμβολιάζεται είναι κέρδος τόσο για τον ίδιο όσο και για την κοινωνία. Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την φυσική ανοσία. Αρκετοί θα μολυνθούν, κάποιοι θα φτάσουν στις ΜΕΘ, και θα φτάσουμε στην ανοσία μέσα από αυτό τον έμμεσο, δύσκολο και πολύ δυσάρεστο τρόπο», είπε.

Κρούσματα σήμερα 17/10: Παγώνη: Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει υψηλό αριθμό θανάτων από κορωνοϊό

Την δική της εξήγηση για τον υψηλό αριθμό θανάτων που έχει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, έδωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Παράλληλα, η κα Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός του ότι πολλοί συμπολίτες μας παραμένουν ακόμη και σήμερα ανεμβολίαστοι.

Όπως ανέφερε, τα κρούσματα εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλά, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι οι θάνατοι. «Οι τόσοι θάνατοι αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων. Αν ήμασταν σαν τη Δανία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, θα είχαμε 5-6 θανάτους. Τώρα είμαστε σαν τη Ρουμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κρούσματα σήμερα 17/10

Πρόσθεσε δε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά 12-15 ετών, ωστόσο σημείωσε ότι στα παιδιά δικαιολογείται γιατί είναι προβληματισμένοι οι γονείς.

Παράλληλα, η κ. Παγώνη έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων να είναι ανεμβολίαστοι».

Μάλιστα, εξήγησε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν κάποιες ομάδες που επηρεάζουν περισσότερο τους πολίτες. «Αν ένα ποσοστό της τάξεως του 11% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 πολίτες». Κρούσματα σήμερα 17/10

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν και καταλήγουν και ανέρχεται περίπου στο 10% τονίζοντας ότι αυτοί που πεθαίνουν είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα που δεν είναι ρυθμισμένα.

Γώγος: Διπλάσιες πιθανότητες για «κακή έκβαση» του ασθενούς με γρίπη και κορωνοϊό

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος αναφερόμενος στην πιθανότητα κάποιος να ασθενήσει ταυτόχρονα και από γρίπη και από κορωνοϊό.

Ο κ. Γώγος ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν τόνισε ότι αν κάποιος νοσήσει και από τους δύο ιούς οι πιθανότητες για «κακή έκβαση» διπλασιάζονται. «Η επιδημιολογική πίεση από τον κορωνοϊό παραμένει σημαντική και αν σε αυτή προστεθεί και η γρίπη, προφανώς και η νοσηρότητα θα αυξηθεί. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να νοσήσει και από τα δύο νοσήματα και σε αυτή την περίπτωση πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα να έχει ο ασθενής κακή έκβαση, σχεδόν διπλασιάζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί και για τον ιό της γρίπης και για τον κορωνοϊό ώστε να αποφευχθεί η συνύπαρξη των δύο επιδημιών. «Πέρυσι το αποφύγαμε αυτό γιατί ο κόσμος εμβολιάστηκε για την γρίπη και είχαμε την καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Αν προσθέσουμε και την προφύλαξη που υπήρχε με τις μάσκες, καταφέραμε να εξαφανίσουμε σχεδόν τη γρίπη», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments