Ελλάδα

Τσακρής: Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας

Τσακρής: Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας
Τσακρής: Ο καθηγητής μικροβιολογίας αναφέρθηκε σε συνέντευξη του σχετικά με τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και την άνοδο των κρουσμάτων.

Ο κ. Τσακρής μίλησε σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι η διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σηματοδοτεί την αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά και το πόσο πιο παθογόνος ή όχι έχει γίνει ο νέος ιός. Σε προηγούμενες δηλώσεις του,  ο καθηγητής είχε αναφέρει ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι επιθετική προς τα παιδιά.

«Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη του ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσουμε και τα 5.000 κρούσματα ημερησίως. Κρούσματα σήμερα 10/10

“Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικός”

«Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Τσακρής μιλώντας στον ΣΚΑΪ και επισήμανε ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα σύστημα υγείας με τις αδυναμίες που έχει, εκεί σίγουρα θα χρειαστούν μέτρα.

«Θα είναι δύσκολος χειμώνας λόγω χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού», συμπλήρωσε. Ο κ. Τσακρής επισήμανε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ελευθερία «βγήκαμε και τελειώσανε όλα» αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικό.

Για το αντιγριπικό εμβόλιο ανέφερε: «Σε αυτή τη φάση προέχει η τρίτη δόση για τον covid γιατί θα παίξει σημαντικό ρόλο». «Τα εμβόλια μπορούν να γίνουν μαζί, ωστόσο στην παρούσα φάση προέχει η προστασία από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.

“Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού “

«Όταν ο ιός θα σκοτώσει αργότερα τον ξενιστή του δεν τον ενδιαφέρει πια τον ιό να συνεχίσει να μη σκοτώνει τον ξενιστή που έχει προσβάλει. Έτσι, από τις πρώτες ενδείξεις του αυξημένου ιικού φορτίου είναι πολύ μεγαλύτερο από τις προηγούμενες μεταλλάξεις που είχαν επικρατήσει. Φαίνεται τελικά να είναι ένας παράγοντας που μάλλον αυξάνει κι όχι μειώνει την ικανότητα του ιού να προκαλεί σοβαρή λοίμωξη» συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι αν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και αν είναι πιο παθογόνος ο ιός, δε θα καταγραφούν τελικά πολύ σοβαρές λοιμώξεις, γιατί οι ευάλωτοι θα είναι θωρακισμένοι.

“Αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις”

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τις απόψεις των συναδέλφων του ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά, απάντησε ότι η πρόβλεψη αυτή έχει βάση, μόνο «αν δεν έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις».

Σημείωσε δε ότι ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει. «Οι κορωνοϊοί δύσκολα μπορούν να περιοριστούν και οι εμβολιασμοί έχουν αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και αυτός που έχει εμβολιαστεί να μην κινδυνεύει από σοβαρή λοίμωξη», διευκρίνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments